İSTANBUL, () DÜNYA Arıcılar Birliği Başkanı Gilles Ratia, Dünya Arıcılar Birliği Kongresi öncesi incelemelerde bulunmak üzere İstanbul'a geldi. Arı ölümlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Ratia,  yüzde 10 olması gereken arı ölümlerinin dünya genelinde yüzde 20’ye çıktığına işaret ederek, zirai ilaçların ve arılara beslenme amaçlı verilen mısır şuruplarının arı ölümlerini artırdığını söyledi.

İlk defa 1897 yılında düzenlenen, dünyanın en eski ve en prestijli kongreleri arasında yer alan, Dünya Arıcılar Birliği Kongresi (APIMONDIA), 2017 yılında İstanbul’da düzenlenecek. 12 bin kişinin katılmasının beklendiği kongre öncesi, incelemede bulunmak ve lokal organizasyon komitesi ile görüşmek üzere Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Gilles Ratia İstanbul’a geldi.
İTÜ Arıcılık Araştırma Geliştirme Merkezini ziyaret eden Ratia, hem merkezin çalışmaları hakkında bilgi aldı hem de arı ölümlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ratia’nın ziyaretine İTÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Sabri Çelik, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, İstanbul Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Onur Çilenk ve Kovanımı İzliyorum Projesi Koordinatörü Aslı Elif Sunay eşlik etti.
İTÜ’nün yürüttüğü 'Kovanımı İzliyorum' projesini yerinde inceleyen Ratia, İTÜ’de kovanları izlemek için sensör sistemi geliştirilmesine ilişkin yürütülen çalışmaların arıcılık ve arı ölümlerinin engellenmesi için çok önemli olduğunu vurguladı. Ratia, arıcılığın gelişimi adına atılan adımların önemini belirterek, dünyada tüketilen gıdanın yüzde 35’inin arılar tarafından gerçekleştirilen tozlaşma sonucu üretildiğine dikkat çekti. Arı ölümlerinin yüzde 10 civarında olması gerekirken, dünya genelinde yüzde 20’lerde seyrettiğini belirten Ratia, bunun temel nedeninin tarımda kullanılan zirai ilaçlar olduğunu, ayrıca arılara kış döneminde besleme amaçlı verilen mısır şuruplarının da arıların bağışıklığını düşürerek ölüme yol açtığını ifade etti.

(FOTOĞRAFLI)