AYDIN’ın Didim İlçesi’nde, 1 Eylül Dünya Barış Günü kutlamaları kapsamında ilçedeki reklam panolarına asılan Gezi Parkı direnişini konu alan karikatürlerde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla hakkında dava açılan karikatürist Mehmet Gölebatmaz, ikinci kez hakim karşısına çıktı. Duruşma çıkışında bir açıklama yapan Gölebatmaz, “Hukuksuz bir süreçte susma hakkımı kullandım” dedi.
Didim’de 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri sürerken ilçedeki reklam panolarına asılan Gezi Parkı direnişini konu alan karikatürlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği ileri sürülen, aynı zamanda avukat olan karikatürist Mehmet Gölebatmaz hakkında dava açıldı. Didim Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki davanın ikinci duruşması bugün görüldü. Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 125/1’inci maddesindeki 'kamu görevlisine hakaret' suçundan, 1 yıldan az olmamak üzere hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan Mehmet Gölebatmaz, duruşmaya dört avukatıyla birlikte katıldı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İşçi Partisi (İP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Didim İlçe Teşkilatı yönetici ve üyeleri ile Beşiktaş’ın Çarşı Grubu’nun Didim’de yaşayan üyelerinin oluşturduğu Didim Kartalları isimli grup da adliyeye gelerek Gölebatmaz’a destek verdi. Yaklaşık 1 saat süren duruşma, bilirkişi incelemesi yapılmak üzere ertelendi.
“YARGIYA MÜDAHALE EDİLİYOR” İDDİASI
Duruşma çıkışında, gazetecilere açıklama yapan Mehmet Gölebatmaz, “AKP Didim İlçe Teşkilatı, mağdur olmadığı ve davaya taraf olmadığı halde soruşturma aşamasında dosyadan fotokopi almıştır, üstelik dilekçe sunarak. Bu yapılan usul ve hukuk kurallarına aykırıdır. AKP’nin yargıya müdahale ettiğinin açık kanıtıdır. Bu nedenle susma hakkımı kullandım. Davanın açılışı ve muhtemel sonucu da bellidir. Bu nedenle bir şey söylemem gerekmiyor. Yargıya müdahale yapılan polis devletinde yaşıyoruz. Başımızda diktatör var, kavga var. Biz de kavgamızı yapıyoruz. Ülke bizim. Kaçmak gibi bir durumuz yok, buradayız, olay o” dedi.
“DAVA HUKUKSUZ”
Gölebatmaz’ı avukatlarından Nurten Kozan da davanın hukuksuz olduğunu savunup, “Herhangi bir şekilde suç oluşturan hiçbir şey olmamasına rağmen yine sanat ve sanatçı yargılanıyor. Burada AKP İlçe Teşkilatı kendi tüzel kişiliğini Tayyip Erdoğan’ın şahsı ile özdeşleştirmiş. Erdoğan’a yöneltildiği iddia edilen her şeye doğrudan parti teşkilatına yönelmiş gibi algılıyorlar. Bu bir taraftan toplumda vatandaş olma bilincinin gelişmediğinin, kulluk düzeninin, kendilerini kul gibi görüp davranmalarının da kanıtıdır. AKP ilçe Teşkilatı Tayyip Erdoğan’a hakaret edildi diye şikayette bulunmaya, davaya taraf olmaya kalkışıyorsa, tüzel kişiliğin ne olduğunu, partili olmanın ne olduğunu kavramamış, vatandaş olma yetisine ulaşmamıştır. Partinin tek adama, onun da artık diktatörlüğe soyunduğunu, ülkeyi tek başına yönetmeye kalkıştığını gösteren bir dava” açıklamasında bulundu.
SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTI
AK Parti Didim İlçe Teşkilatı, Didim Yalı Caddesi’ndeki reklam panolarına 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri nedeniyle asılan Gezi Parkı direnişini konu olan karikatürlerin 'Başbakan’a hakaret' içerdiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. Polis, savcılığın talimatı üzerine 31 Ağustos gecesi, karikatürleri toplarken, soruşturma başlatılmıştı.