KAYSERİ Genç Sanayici ve İş Adamları Derneği (GESİAD) Başkanı Hamdi Kınaş, dershanelerin kapatılmasının 'teşebbüs hürriyetini' engelleyeceğini söyledi. Kınaş, "Eğer, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki dershaneler ,okuma salonları kapatılırsa, bu PKK’nın ekmeğine yağ sürer’’ dedi.
Hilton Kayseri Oteli'nde dernek yönetim kurulu ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Hamdi Kınaş, hükümetin dershaneleri kapatma girişimine tepki gösterdi. Kınaş, şunları söyledi:
"Teşebbüs hürriyeti Anayasamızın 48. maddesiyle teminat altına alınmıştır. Eğer bu tasarı onaylanırsa hukuk devleti ilkesi ağır yara alacaktır. Özel teşebbüsün kapatılması ancak demokratik olmayan ülkelerde görülmektedir. 4 bin civarındaki dershane yatırımcısının, yatırımlarının atıl kalması ile ortaya çıkan zararı kim karşılayacak? 500 bine yakın öğretmen atama beklerken bunun yanında işsiz kalacak 100 bin öğretmen ve personelin eklenmesi nasıl izah edilebilir? Tasarıdaki, ‘dershaneler özel okula dönüştürülecek’ ifadesi MEB’in yaptığı araştırmadaki, ‘dershanelerin sadece yüzde 10’u özel okula uygundur’ sonucu ile yalanlanmaktadır."
Dershanelerin kapatılmasının eğitimdeki fırsat eşitliğini ortadan kaldıracağını ileri süren Hamdi Kınaş, "Siyasi istikrar oluştu, ekonomide istikrar var ama eğitimde istikrar yok. 11 yılda 5 bakan değiştirilerek eğitim sitemi yaz-boz tahtasına çevrildi" dedi. Dershanelerin kapatılmasının PKK’nın ekmeğine yağ sürmek anlamına geleceğini söyleyen Hamdi Kınaş, şöyle dedi:
"PKK’nın bu eğitim yuvalarına saldırması bu kurumların vatan ve millet için ne kadar önemli bir hizmet yaptıklarının göstergesi değil midir? Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da faaliyet gösteren okuma salonları ve etüt merkezileri gençlerin dağa çıkmasına engel olduğunun bilinmesine rağmen neden kapatılıyor? Doğu Anadolu’da ve Güneydoğu Anadolu’daki bu eğitim yuvaları kapatılarak PKK’nın amacına yardımcı olup ekmeğine yağ sürmüş olmuyor muyuz? İşadamlarının desteği ile ücretsiz eğitim veren okuma salonları etüt merkezleri, devlete hiç yük olmadan faydalı hizmetler yapmasına rağmen neden kapatılıyor?"