KAYSERİ’nin türküsü ile ünlü Gesi Bağları bölgesindeki güvercinlik olarak bilinen ‘Kuşevleri’ korumaya alındı. Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, "Gesi Kuşevleri'ni çevresi ile bütünleştireceğiz ve turizme kazandıracağız” dedi.
Melikgazi İlçe Belediyesi, Ahmet Gazi Ayhan’ın derlediği, Barış Manço’dan Selda Bağcan’a, Kubat’a kadar çok sayıda sanatçının seslendirdiği ‘Gesi bağları’ türküsü ile tanınan bölgede bulunan kuş evlerini turizme kazandırmak için harekete geçti. Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, kuş evlerinin bölgeye ayrı bir güzellik kattığını belirterek, “Gesi’deki tarihi yapıların yanı sıra, kuş evlerinin korunması ve turizme kazandırılması için planlanmasında özel bir yapılaşma uygulanacak” diye konuştu.
Doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile Gesi Bölgesi’nin Melikgazi ilçesinde özel yeri olduğunu söyleyen Büyükkılıç, şöyle devam etti:
“Gesi İlkokulu, Jandarma Mektebi bunlar koruma altına alınan eserlerden bir kaçıdır. Şimdi de Gesi Kuşevleri'ni koruma altına alacağız ve çevresi ile bütünleşen bir yapı ile bu kuş evlerini günümüzün turizm sektörüne kazandıracağız. Tarihimize sahip çıkacağız. Güvercin gübresi için yapıldığı bilinen mekanı aslına uygun olarak onararak Gesi Kuşevleri'nin görevlerini yeniden yapmalarını sağlayacağız”
GESİ KUŞEVLERİ
Gesi Bağları'nda bulunan güvercinlikler, ‘Kule tipi’ olarak taştan örülerek yapılmış. 18’inci yüzyıla ait güvercinliklere ülkemizde yalnız Gesi Bağları’nda rastlanmakta. Kule tipi güvercinliklerin yurt dışında benzer örnekleri bulunmakta. Ancak Gesi Bağları güvercinliklerinde bulunan yeraltı odası tamamen bölgeye özgü. Gesi güvercinlikleri, 2-3 metre genişliğinde ve 8-10 metre yüksekliğinde kule benzeri odacıklar şeklinde inşa edilmiş. Genellikle silindir ya da kare planlı olan bu kuleler taştan yapılma olup üstleri güvercinlerin girebileceği şekilde açık bırakılmış. Bir kale burcunu andıran bu yapılarda güvercinler koruma altında alınmaya çalışılmış. Alt tarafında güvercinlik sahibinin yiyecek vermek ve gübre toplamak amacıyla girmesine olanak sağlayacak şekilde küçük bir kapısı bulunan bu yapıların içinde güvercinlerin yuva yapmalarını kolaylaştırmak amacıyla oyuklar oluşturulmuş.