MARDİN'in Kızıltepe İlçesi'ndeki İstiklal Ortaokulu Kültür ve Edebiyat Kulübü Öğretmeni Metin Aydın ile Türkçe öğretmeni Mehmet Emin Yıldız'ın Alman filozof Johann Wolfgang Von Goethe'nin ölürken söylediği "Biraz daha ışık" sözünden esinlenerek "Biraz daha kitap" sloganıyla
sosyal medya üzerinden başlattıkları kitap toplama kampanyası büyük ilgi gördü.
Bölgedeki olaylar nedeniyle köylerinden Kızıltepe İlçesi'nde göç etmek zorunda kalan yoksul ailelerin oturduğu Atatürk Mahallesi'ndeki İstiklal Ortaokulu Kültür ve Edebiyat Kulübü Öğretmeni Metin Aydın ile Türkçe öğretmeni Mehmet Emin Yıldız 3 ay önce okulda kütüphane oluşturmak için harekete geçti. Alman filozof Johann Wolfgang Von Goethe'nin ölürken söylediği "Biraz daha ışık" sözünden esinlenen iki öğretmen sosyal medya üzerinden "Biraz daha kitap" sloganıyla kitap toplama kampanyası başlattı. Birçok üniversitede akademisyenlerin yanı sıra, yazar, aydınlar ve gazetecilerle ilişkiye geçen öğretmen Metin Aydın'ın çabaları kısa sürede etkisini gösterdi. Çocukların eğitimine dönük kitapların yanı sıra, ünlü yazarların da aralarında bulunduğu ve Türkiye'nin bir çok yerinden gönderilen kitaplar Metin Aydın ile Mehmet Emin Yıldız tarafından günlerce süren bir çalışmayla okulun boş bir odaya toplandı.
Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş'in de yaptığı 5 bin TL'lik bağışla satın alınan kitaplarla birlikte 3 ayda toplam 5 bin kitap toplanmış oldu. İlçedeki hayırseverlerin verdiği paralarla onarılan odaya yerleştirilen raflara kitaplar dizilip, masa ve sıralar konulurken, Mardin Artuklu Üniversitesi ile Hakkari Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü'nden alınan çocukların eğitimini konu alan Kürtçe kitapların yanısıra Kuran-ı Kerim de raflara yerleştirildi.
ÜNLÜ İSİMLERİN FOTOĞRAFLARI ASILDI
İstiklal Ortaokulu kütüphanesinin duvarlarına ünlü Türk şair ve ve romancılar; Nazım Hikmet Ran, Yaşar Kemal, Necip Fazıl Kısakürek, Latife Tekin, Murathan Mungan, Orhan Pamuk, Ahmet Arif, Oğuz Atay, Ozan Aşık Veysel ile Kürt Alim, filozof, şair Kürtce Mem û Zîn destanının yazarı Ahmed-i Hani, Nur hareketinin öncüsü Said-i Nursi, Kürt şair Cegerxwin ve dünyaca ünlü yazar, filozof, ressam, edebiyatçı, romancı, şair, aktörler;  Jacques-Paul Saltre, Voltaire, Franz Kafka, Charlie Chaplin, Salvador Dali, Dostoyevski, Montaigne, Sokrates, Albert Einstain, Friedrich Nietzsche, Tolstoy, Füruğ Ferruhzad, Frida Kahlo'nun fotoğrafları asıldı.
TÜRKÇE, KÜRTÇE, ARAPÇA, İNGİLİZCE KİTAPLAR
Modern kütüphaneye kavuşan öğrenciler derslerden artan boş vakitlerinde ünlü yazarlara ait Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce kitapları okurken, kendilerine bu olanağı yaşatan öğretmenleri Metin Aydın, Mehmet Emin Yıldız ile Türkiye'nin bir çok yerinden kitap gönderenlere teşekkür etti. Okul müdürü Fatih Karaboğa, "Böyle bir kütüphane oluşturduğumuz için mutluyuz" dedi.
Öğretmen Metin Aydın ise, 3 ay boyunca sürdürdükleri çabaların meyve verdiğini, dünya düşünce hayatına etkin, kaynak olmuş birçok aydın, yazar, sanatçının fotoğraflarını da kütüphaneye astıklarını söyledi. Aydın, "Kuran-ı Kerim başta olmak üzere bir çok dini kitabın yanısıra çeşitli görüşlere sahip dünyanın bir çok ünlü yazarının kitapları da kütüphanemizde bulunuyor. Amacımız; öğrencilerimize kitap sevgisini aşılatarak geleceğe daha bir umutla bakmalarını sağlamak. Okuyacakları her farklı kitap yaşamlarına ayrı renk katacak, kendilerine güveni arttıracaktır" dedi.

RY,MAD(GG/İD) (FOTOĞRAFLI)