Ümit KOZAN /ANKARA, () GENELKURMAY Başkanlığı her yıl olduğu gibi bu yıl da 18 Mart Şehitler Günü nedeniyle bir grup şehit ailesini Ankara'da misafir edecek. Bu yıl bir ilke imza atılarak 17-19 Mart 2014 tarihleri arasındaki etkinliğe Türkiye'nin her köşesinden asker şehitlerinin yanı sıra polis, köy korucusu ve öğretmen aileleri de davet ediliyor. Davet edilen 24 şehit ailesinden 45 kişinin en küçüğü 13, en büyüğü 92 yaşında.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in davetiyesi, çeşitli rütbelerde görevlendirilen personel tarafından Türkiye'nin dört bir yanındaki şehit yakınlarına tek tek evleri ziyaret edilerek veriliyor.

ŞEHİT ÜSTEĞMEN GÖKHAN YAVUZ

Davet edilen ailelerden birisi de Şehit Üsteğmen Gökhan Yavuz'un ailesi. Bundan 7 yıl önce şehit olan Üsteğmen Gökhan Yavuz'un İstanbul'da ikamet eden babası Hikmet Yavuz ve annesi Emine Yavuz'u evlerinde ziyaret eden Tuğgeneral Atilla Şirin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'in davetiyesini iletti.

Şehit Üsteğmen Yavuz, Bolu'da konuşlu 2'nci Komando Tugay Komutanlığı'nda Kol Komutanı olarak, çok sayıda iç güvenlik operasyonuna katmış ve bu operasyonlardaki üstün başarılarından dolayı çeşitli makamlardan kırka yakın takdir belgesi ile ödüllendirilmişti.

Üsteğmen Yavuz, 13 Ekim 2007 saat 09.30'da Şırnak Küpeli Dağı Sırmalı Tepe mevkiinde, Bölücü Terör Örgütü ile girilen çatışmada şehit olmuştu.

Gökhan Yavuz şehit olduğunda 1,5 yıllık evliydi.

İZMİR'İN KAN VERMEK İÇİN SEFERBER OLDUĞU ŞEHİT ÖZMEN

Davet edilen ailelerden birisi de Şehit Uzman Çavuş Hasan Furkan Özmen'in ailesi.

Yapılacak etkinlikle ilgili Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in davetiyesini Mersin'de yaşayan anne Durdu Özmen ve baba Cengizhan Özmen'e Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren ve eşi tarafından verildi.

Uzman Çavuş Hasan Furkan Özmen, 2012 yılında İzmir'in Foça İlçesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın askeri servis otobüsünü kullandığı sırada, bölücü terör örgütü tarafından, 09 Ağustos 2012 tarihinde, servis otobüsüne yönelik düzenlenen, uzaktan kumandalı saldırı sonrası ağır yaralandı. Yaralarının ağır olmasına rağmen, ilk etapta soğukkanlılığını koruyarak, otobüsü durdurmayı başarmış ve daha fazla can kaybı olmasını önlemişti.

Olaydan sonra diğer yaralılarla beraber Ege Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılmış, olayı duyan İzmir halkı yaralı askerlere kan vermek için adeta seferber olmuştu. Hastane kan vermek isteyen binlerce İzmirlinin akınına uğramıştı. Uzman Çavuş Hasan Furkan Özmen, 14 Ağustos 2012 günü tüm müdahalelere rağmen şehit olmuştu. Şehit Özmen, Erdemli'de yaklaşık 40 bin kişinin katılımıyla yapılan cenaze töreniyle defnedilmişti.

KIBRIS ŞEHİDİ YARBAY CESUR

Şehit Topçu Yarbay Refik Celal Cesur'un ailesi de etkinliğe davet edildi. Bundan 40 yıl önce Kıbrıs'ta şehit olan Topçu Yarbay Refik Celal Cesur'un İzmir'de ikamet eden oğlu Behzat Cesur ve kızı Berrin Cesur'a faaliyet kapsamındaki davetiyesi 57'nci Topçu Tugayı Komutanı Tuğgeneral Yılmaz Yıldırım ve eşi Hülya Yıldırım tarafından verildi.

Yarbay Refik Celal Cesur, Kıbrıs Barış Harekatına, Kıbrıs Türk Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Şube Müdürüyken katıldı. 20 Temmuz 1974 tarihinde, harekatın ilk gününde Kırna Havaalanında şehit oldu.

KORE GAZİSİ ÖZÇELİK

Davet edilen ailelerden birisi de Kore Savaşı Şehidi Piyade Kıdemli Başçavuş Abdi Özkan'ın ailesi.

Bundan 63 yıl önce Kore Savaşında şehit olan Kıdemli Başçavuş Abdi Özkan'ın kızı Aysel Özçelik'e İstanbul Kartal Yakacık mahallesinde ve diğer kızı Günsel Sungur'u Edirne'de ziyaret eden Tuğgeneral Veli Tarakacı davetiyelerini ayrı ayrı iletti.

Türkiye, 1950 yılında BM örgütünün kararına uyarak 5 bin kişilik bir kuvvetle, savaşa iştirak eder. Kıdemli Başçavuş Abdi Özkan, 1'inci Kore Tugay Komutanlığı emrinde görev yaparken 23 Nisan 1951 tarihinde şehit oldu.

() (ÜK) (FOTOĞRAFLI)