NEVŞEHİR, () - NEVŞEHİR Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi ile Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği (Gör-Bir) tarafından engelli bireyin yaşadığı zorlukları gençlere uygulamalı göstermek ve empati yapmalarını sağlamak üzere 'Empati Parkuru' projesi uygulamaya konuldu.
Proje kapsamında Gençlik Merkezi toplantı salonunda engellilerle ilgili slayt gösterisi yapıldı. Gör-Bir Başkanı Erol Mutlu, herkesin gelecekte özürlü olabileceğini anlatırken, gençlerden engellilere karşı duyarlı olmalarını istedi. Dernek Başkan yardımcısı Hafız Mahmut Kemikkıran ise, doğuştan veya ırsi olarak değil 6ı aylık iken havale hastalığı neticesinde 2 gözünü kaybettiğini belirterek, herkesin engelli adayı olduğunu kaydetti.
Görme engelli olmasına karşın hiçbir zaman yaşama küsmediğini, insanları çok sevdiğini ve onlarla barışık yaşadığını kaydeden Kemikkıran, şöyle konuştu:
"Kuran hafızıyım. Kutsal kitabımız başından sonuna kadar hatasız, yanlışsız ezberimdedir. Engelliler olarak sizlerden en büyük beklentimiz duyarlı olmanız, elinizden geldiği kadar yardım isteyen engellilere yardımcı olmanızdır."
Etkinliğe katılan engelsiz gençler Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü 2 numaralı  çim sahada özel olarak hazırlanan empati parkuruna geçti. Etkinlikte gözleri ve ayakları bağlanan gençler, ellerinde bastonla veya tekerlekli sandalyeye oturarak arkadaşlarının rehberliğinde parkurda engelli olarak dolaşmaya çalıştı. Zorlu parkurdan arkadaşlarının yardımı ile geçen öğrenciler, şunları söyledi:
"Engellilerin hayatta ne kadar zorluk çektiğini hissettik. Daha duyarlı davranmamız gerektiğini anladık. Görme engelli vatandaşlarımızla empati kurduk. Herkesin engelli adayı olduğunu da anladık. Aynı zamanda insanoğlu olarak çok nankör olduğumuzu da fark ettik. Allah’ın verdiği nimetlerin farkında bile değiliz. Gözümüzü bağladılar, çok zor bir durum. Önümüzü göremiyoruz, karşımıza ne çıkacak hissedemiyoruz. Herkesin gözlerini bağlayarak engellilerin hislerini, duygularını anlamalarını istiyoruz."
Projeyi hazırlayan grup adına konuşan Gençlik Merkezi lideri Ahmet Şahakalkan ise, empati parkuru projesini farkındalık oluşturmak amacıyla GÖR-BİR Derneği ile ortaklaşa olarak geliştirdiklerini söyledi. 5 duyusu sağlam olan gençleri hazırladıkları parkurda yürüterek engelli bir bireyin ne demek olduğunu anlatmak istediklerini kaydeden Ahmet Şahakalkan, böylece engellilerin yaşamları ile ilgili empati kurmalarını sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.

SK(OE/İD) (FOTOĞRAFLI)