Enver ALAS / İstanbul, () Genç Türkiye Zirvesi, "İnovatif düşün, geleceği yönet" konulu ana temasıyla, Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden çok sayıda öğrenci ve öğretim üyesinin katılımıyla İstanbul'da başladı.
Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşen zirvenin açılışına, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek de katıldı. Açılış öncesi, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden maden işçileri için saygı duruşu yapıldı.

"DUVARA TOSLAYACAK"
Zirvenin açılış konuşmasını Bakan Fikri Işık yaptı. Konuşmasına, Soma'da yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden işçilerin ailelerine ve Türk milletine başsağlığı dileyerek başlayan Işık, inovatif (yenilikçi) düşüncenin hayatın her alanındaki önemine dikkat çekti. Bakan Işık, "Maden sektöründe de maalesef ve maalesef karbonmonoksit seviyesi yükseldiği zaman, üretim aksamasın diye o alarm veren cihazları kapatmak yönünde değil de, işçi sağlığını ve iş güvenliğini inovatif yaklaşımla sürekli gündemde tutan bir anlayışla ve daha çok bilgi ve teknoloji yoğunluklu üretimle madencilik sektörümüzün gelişmesini temenni ettiğimizi ifade etmek istiyorum" dedi.
Okmeydanı'nda dün çıkan olaylarda hayatını kaybeden Uğur Kurt için de başsağlığı dileyen Işık, "Dün İstanbul'da vandalların çıkardığı olaylarda hayatını kaybeden Uğur Kurt kardeşimize Allah'tan rahmet diliyorum. Demokrasiyi, ülkeyi istikrarsızlaştırmak için bir araç olarak gören zihniyetin mutlaka ama mutlaka duvara toslayacağına inanıyorum. Demokrasi, her birimizin mutlu, huzurlu, karşılıklı anlayış, sevgi ve saygı içinde olmamızı sağlayan yönetim biçimidir" ifadesini kullandı.

"SÜREKLİ BİR DEĞİŞİM VE YENİLENME İÇERİSİNDEYİZ"
Bakan Fikri Işık, bu yıl ikincisi düzenlenen Genç Türkiye Zirvesi'nin, 2023 hedefleri olan Türkiye için önemine değindi. Işık, şöyle konuştu:
"Bu zirvenin 2023 yılına kadar devam ettirilecek olmasından dolayı memnuniyet duyuyorum. Bu zirvenin genç insan kaynağının yetiştirilmesine çok önemli hizmet edeceğine inanıyorum. Zirve nedeniyle düzenlenen programlar da ortak aklın oluşmasına katkı sağlayacaktır. Günümüzde ekonominin küreselleşmesi, rekabet şartları, teknoloji yoğunluklu üretim, bilgi teknolojilerindeki gelişim ve hızlı toplumsal değişimler inovasyon kavramını gündeme getirdi. Günümüzde her alanda inovatif üretimden ve yaşam tarzından bahsediyoruz. Sürekli bir değişim ve yenilenme içerisindeyiz."

"GENÇLER ÜNİVERSİTEYİ BİTİRİP DEVLETE KAPAK ATMANIN HESABINI YAPIYOR"
Krizlerin Türkiye'de girişimcilik ruhuna darbe vurduğunu belirten Bakan Işık, "Şu anda gençlerimizin önemli bir kısmı, üniversiteyi biritip devlete kapak atmanın hesabını yapıyor. Halbuki Amerika'da bu böyle değil. Orada gençler, çok daha büyük oranda kendi işimi kuracağım, kendi şirketimi kuracağım, inovatif bir alanda çalışma yapacağım, yanımda insan çalıştıracağım, heyecanıyla yaşıyor. Bizim mutlaka ama mutlaka gençlerimizi okul öncesinden bu anlayışla yetiştirmemiz lazım. Benim arzum, kendi değeriyle bezenmiş, donanmış, milli ve manevi değerlerimize sahip sevgili gençler; bilgiyi seven, bilgiye dost, özellikle girişimcilik ruhuna sahip, inovatif yaklaşımla çözüm odaklı yaklaşımla olaylara yaklaşan ve verimlilik kültürüne sahip bir gençlik. Türkiye'nin aslında kurtuluş reçetesi bu. Eğer bunu başarabilirsek, Türkiye hangi krizle karşılaşırsa karşılaşsın, hangi badireyle karşılaşırsa karşılaşsın, bunları atlatmayı çok iyi bilecek" dedi.

"ÜLKEMİZ İÇİN, KENDİNİZ İÇİN İNOVATİF DÜŞÜNÜN"
Vali Hüseyin Avni Mutlu da, yaratıcı düşüncenin önemine değinerek, "Bir gün, ki eninde de sonunda da olacağı odur, devletin memuriyeti bitecektir, bugün veya yarın. Dün de bir kararname çıktı işte. Netice itibariyle bir yere gidersiniz ya da gelirsiniz, merkezde oturursunuz ama hangi yaşta olursanız olun, genç ruhu asla öldürmemek ve sürekli üretmek zorundasınız. Kendiniz için ve ülke için bir şeyler yapma zorunluluğunuz var. Ülkemiz için, kendiniz için mutlaka ve mutlaka inovatif düşünün diyorum" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Bakan Fikri Işık ve Vali Hüseyin Avni Mutlu'ya teşekkür plaketi takdim etti. Zirve, çeşitli programlarla pazar gününe kadar devam edecek.
(BB) (FOTOĞRAFLI)