Zafer BARIŞ/KAYSERİ, ()– ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Ziya-Betül Eren Gen-Kök Araştırma Merkezi’nin uluslar arası nitelikteki Danışma Kurulu ilk toplantısını yaptı. ERÜ Rektörü Prof.Dr. Fahrettin Keleştemur, "Önemli bir toplantı için Gen-Kök Merkezi’nde bir araya geldik. Kök Hücre Merkezi de Gen-Kök Merkezi’ne bağlı olarak 6 aydır üretilen ürünler, hastalarımızın tedavisinde kullanılıyor. Sadece Kayseri’de değil, Türkiye’nin diğer şehirlerinde ve uluslararası olarak da bu ürünlerin kullanılmasına başlıyoruz" dedi.
Avustralya, ABD, Kanada, Japonya gibi ülkelerde bilimsel araştırmalar yapan dünyaca ünlü bilim insanlarını bir araya getiren Danışma Kurulu toplantısına, merkezin binasını yapan ve aynı zamanda Spor Toto Süper Lig temsilcilerinden Kayseri Erciyesspor’un Başkanı Ziya Eren, ERÜ Rektörü Prof.Dr. Fahrettin Keleştemur ve davetliler katıldı. Toplantı hakkında bilgi veren Rektör Prof.Dr. Keleştemur, şöyle dedi:
"Önemli bir toplantı için Gen-Kök Merkezi’nde bir araya geldik. Gen-Kök kısa süre önce kurulan bir merkez. Kendi alanında Türkiye’deki en büyük merkez. Bu merkez 1 yıldır çalışmalarını sürdürüyor ama gelişme süreci de devam ediyor. Burada bilimsel araştırmalar, genetikle ilgili moleküler biyolojiyle ilgili çalışmalar devam ettiği gibi tedavide kullanılacak bir takım ürünler de üretiliyor. Kök Hücre Merkezi de Gen-Kök Merkezi’ne bağlı olarak 6 aydır üretilen ürünler, hastalarımızın tedavisinde kullanılıyor. Sadece Kayseri’de değil, Türkiye’nin diğer şehirlerinde ve uluslar arası olarak da bu ürünlerin kullanılmasına başlıyoruz. Bununla ilgili yoğun çalışmalarımız devam ediyor. Merkezin akreditasyon işlemleri bitmiştir. Burada üretilen ürünlerin herhangi bir hastanede, dünyanın herhangi bir yerindeki hastanede artık kullanılabilmesi mümkündür. Burada ayrıca moleküler biyoloji ve genetikle ilgili, sadece tıpla ilgili değil de diş çekimiyle ilgili, veterinerlikle ilgili ve ziraatla ilgili önemli çalışmaların yapılabilmesi artık mümkündür. Teknolojik altyapı anlamında merkezimizin ihtiyaçları çok büyük oranda tamamlanmıştır. Tabii bu gibi merkezlerde en önemli unsur insandır. Burada, bu konuda yetişmiş hocaların olması gerekir. Ayrıca dünyayı bilen, konusunda uzman genç araştırıcılara ihtiyacımız var. Bu konuda da önemli kazanımlarımız var."
Prof.Dr. Keleştemur, oluşturdukları uluslararası bir Danışma Kurulu'nun yılda en az 1 kez toplanacağını bu kurula Avustralya’dan Amerika’ya kadar dünyanın önde gelen bilim adamlarını davet ettiklerini anlattı. Rektör Prof.Dr. Keleştemur, kurul üyelerinin dünyadaki bilimsel gelişmeler hakkında bilgileri paylaşacağını vurgularken "Merkez artık dünyaca tanınan bir merkez haline geldi. Önümüzdeki ay çok önemli bir merkezin daha temelini atacağız. Doğa Bilimleriyle ilgili araştırmaların yapılacağı bir merkez olacak. Kimya, fiziki, biyoenerji gibi konuları kapsayan bir merkez, yine bir hayırsever kurum tarafından yaptırılacak. İlaç Geliştirme Merkezimizin birinci kısmı da bu yılın sonunda bitecek" dedi.
Toplantıda konuşan hayırsever Ziya Eren, Erciyes Üniversitesi’ne katkı sağlamaya devam edeceğini bildirdi.

FOTOĞRAFLI