Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, () - ZONGULDAK'ta, Bülent Ecevit Üniversitesi'nce (BEÜ) yapılan intiharlarla ilgili araştırmada, gelir seviyesi 3 bin liranın üzerinde olanlarda yüzde 10 olan intihar düşüncesinin, gelir seviyesi bin liranın altında olanlarda yüzde 20'ye yükseldiği saptandı.
BEÜ, son 7 yılda 180 kişinin yaşamına son verdiği kentteki intiharların nedenini araştırmak için geçen yıl Kasım ayında çalışma başlattı. 26 kişilik ekip, 31'i daha önce intihar girişiminde bulunan 18-65 yaş arası 897 kişi ile görüştü. 6 ayda tamamlanan  çalışmada ortaya çıkan veriler, Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer'in de katıldığı basın toplantısında açıklandı.
Toplantıda konuşan BEÜ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuray Atasoy, birçok ülkede tüm yaş gruplarında intiharın, ölüm nedenleri arasında ilk 10 sırada yer aldığını söyledi. Doç. Dr. Atasoy, Türkiye'de intihar hızının 10 yıl içinde erkeklerde yüzde 60, kadınlarda yüzde 41 arttığını, intiharın en önemli halk sağlığı sorunlarından olduğunu kaydetti.
TEMELDE DEPRESYON HASTALIĞI VAR
'Zonguldak İl Merkezinde İntihar Davranışının Yaygınlığı, Sosyodemografik, Klinik ve Ailesel Risk Etkenleri' kitabında topladıkları araştırmanın verileriyle ilgili de bilgi veren Doç. Dr. Atasoy, intiharların temelinde depresyon hastalığının olduğunu söyledi. Araştırma kapsamında görüştükleri kişilerin de yüzde 18'inde depresyon saptadıklarını vurgulayan Doç. Dr. Atasoy, "Bu çok önemli bir oran. Depresyon hastalarının bir çoğu doktora başvurmuyor. Başvursalar bile az tedavi ya da yanlış tedavi alabiliyorlar. Çünkü depresyon uzun soluklu bir tedavi gerektiriyor" dedi.
GELİR SEVİYESİ İNTİHAR NEDENİ
Yaptıkları görüşmelerde erkeklerin yüzde 10'u, kadınların da yüzde 16.8'inde intihar düşüncesi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Nuray Atasoy, geliri bin liradan az olanlarda intihar düşüncesinin yüzde 20, 1000-2000 lira arası ücret alanlarda yüzde 13, 2000-3000 lira arasında ücret alanlarda yüzde 11, 3 bin lira üzerinde ücret alanlarda ise yüzde 10 olduğunu söyledi.
Kadınlarda intihar girişimi, erkeklerde ise intihar sonucu ölümün daha fazla olduğunu belirten Doç. Dr. Atasoy, gelir seviyesinin düşüklüğünün yanında, düşük eğitim ve işsizliğin de intihar için risk teşkil ettiğini söyledi.
AİLE GEÇİMSİZLİĞİ DE ETKEN
Doç. Dr. Atasoy, görüştükleri 31 kişiden yüzde 41.9'unun aile geçimsizliği, yüzde 19.4'ünün duygusal ilişki problemleri, yüzde 19.4'ünün fiziksel ya da ruhsal rahatsızlık, yüzde 16.1'inin geçim zorluğu ve ekonomik sorunlar, yüzde 3.2'sinin öğrenim başarısızlığı nedeniyle intihara kalkıştıklarının saptandığını da belirtti.
Doç. Dr. Atasoy, "Sizce gazete, televizyon gibi medyada çıkan haberlerin intiharlar üzerinde etkisi var mı?" şeklindeki soruya 604 kişinin 'evet', 290 kişinin 'hayır' dediğini de belirterek, "Pek çok insan etkili olduğunu düşünüyor. Bu bizde de dünyada da çalışılması gereken bir durum. Bu özellikle gençlerde özendirici, dikkat çekmek amaçlı olabiliyor" dedi.

DS(EE/BT) (FOTOĞRAFLI)