Burak GEZEN/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı yerine kurulması planlanan 'Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı' için hazırlanan tasarıda, bölgede izin verilen yerler dışında içki içmenin cezası 16 liradan 5 bin liraya çıkarılıyor.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Kanunu'nu kaldıracak yeni tasarıyla, bölge milli park olmaktan çıkarılıp, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı adıyla yeni bir yönetime devredilecek. Mevcut milli park kanununun, 6'ncı maddesinin a bendinde
ruhsatlı işletmeler dışında açık alanda alkol tüketilmesine belli şartlarda izin veriliyor. Kanunda, "Belirlenen yerlerden başka yerde gecelemek, mevzuat gereği izin verilen yerler haricinde, halkı rencide edecek, rahatını ve huzurunu bozacak şekilde alenen alkollü içki içmek yasaktır' hükmü yer alıyor. Bu fiili işleyenlerin ise 16 lira hafif para cezası ile cezalandırılacağı belirtiliyor.
5 BİN LİRA CEZA GELİYOR
TBMM komisyonunda görüşülecek, "Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı" tasarısının 12'nci maddesi a bendinde ise "tarihi alan sınırları içinde belirlenen yerlerden başka yerde gecelemek, mevzuat gereği izin verilen yerler haricinde alkollü içki tüketmek yasaktır" denildi. Yeni düzenlemeyle, ruhsatlı işletmeler dışında alkollü içki tüketenlere 5 bin lira para cezası kesileceği ifade edildi. Böylece ceza yaklaşık 312 kat arttırılmış olacak.
ANZAKLAR 5 YILDIR İÇMİYOR
Yani tasarı, Gelibolu Yarımadası'nda açık alanların tamamında içki yasağını getirdi ve Anzaklar da içki içemeyecek şeklinde yorumlara neden oldu. Oysa 25 Nisan Anzak çıkarması törenleri için her yıl Gelibolu Yarımadası'na gelen binlerce Anzak torunu, Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetlerinin 5 yıl önce aldığı karar doğrultusunda, daha önceki yıllarda olduğu gibi tören alanları başta olmak üzere Yarımaada'daki açık alanlarda alkol almıyordu.

BG(AÖ/AK)