Turgay İPEK/ERZURUM, () - ERZURUM merkez Aziziye ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği'nde renkli görüntüler ortaya çıktı. Aziziye Kaymakamı Zafer Öz de geleneksel oyunları oynarken çocuklar gibi eğlendi.
Atatürk Üniversitesi kampüsü içindeki atletizm tartan pistinde düzenlenen şenlikte unutulmaya yüz tutan 25 çocuk oyunu tek tek oynanarak canlandırıldı. 'Dedenle Aşık Atar mısın?' şenliğine katılan büyükler, çocuklara eski oyuncakları tanıtırken duygulu anlar yaşadı. Şenlikte özellikle 1970 ve 1980 yılların unutulmaya yüz tutan çember çevirme, seksek, dokuztaş, bilye, cüz, ip atlama, beş taş, çelik-çomak ve dama, uzun eşek, topaç ve aşık gibi otantik oyunların tanıtıldığını söyleyen Kaymakam Zafer Öz, "Bu oyunların büyük bir bölümünü ben de burada gördüm. Hepsi çok güzel ve zevkli. Şenlikte bende çocuklarla oynama fırsatı buldum. Gelişen teknolojide yok olmaya yüz tutan nostaljik oyunları Erzurum halkı ile buluşturduk. Bunu yaparken ben, ilçe milli eğitim müdürü, okul müdürleri, öğretmenler ve vatandaşlar çocuklar gibi eğlendik. Bu şenliği önümüzdeki yıllarda daha kapsamlı yapacağız" dedi.
ÇOCUKLAR BİLGİSAYARIN KARŞISINDA OBEZ OLUYOR 
Şenliğe torunları ile birlikte katılan işçi emeklisi 72 yaşındaki Kadir Emek, "Beş çocuğum, 11 torunum var. Çocukken oynadığımız oyunları görünce geçmişi hatırladım ve duygulandım. Benim en çok sevdiğim kışın buzla kaplı yollarda kızak sürmek, yazın ise topaç çevirmek, aşık ve çelik-çomak oynamaktı. Bu oyunları yaparken sürekli koşar ve hareket ederdik. Hepimiz çok sağlıklıydık. Maalesef şimdiki çocuklar bilgisayarın karşısında kıpırdamadan duruyor ve obez oluyorlar" diye konuştu.
Görevliler şenliğe katılanlara bir poşet içerisinde yöresel oyunların bulunduğu malzemelar ile o dönemde en çok yenilen kavrulmuş buğday, patlamış mısır ve kurumuş üzüm verildi.

Tİ(KS/İD) (FOTOĞRAFLI)