VAN'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki deprem ardından Türkiye İş Kurumu aracılığıyla işe alanan ve 'Geçici işçi' statüsünde çalıştırılan yaklaşık 7 bin kişi, kendilerine sürekli iş verilmesini istedi. 2 yıl önce Van Yararına Çalışma Derneği'ni (VAYÇAD) kurduklarını belirten Erciş Temsilcisi Ramazan Toksoy, Van ve Erciş'te kendilerine üye toplam 7 bin kişinin asgari ücretli de olsa 12 ay çalıştırılmasını istediklerini söyledi.
Sorunlarını dile getirmek isteyen VAYÇAD'a üye yaklaşık 500 geçişi işçi, Erciş Belediyesi Evlendirme Salonu'nda bir araya geldi. VAYÇAD Başkanı Etem Altın, Derneğin Erciş Temsilcisi Ramazan Toksoy'un da katıldığı toplantıda işçiler, haklarının savunulmasını ve sürekli bir işte çalışmak istediklerini dile getirdi. VAYÇAD Erciş Temsilcisi Toksoy, 1999'daki deprem ardından Kocaeli'nde çalıştırılan geçici işleri örnek gösterererek aynı formülün kendileri için de uygulanmasını istedi. Toksoy, şöyle konuştu:
"Depreminden sonra işsiz kalan ve işe ihtiyacı olan depremzedelere iş imkanı sağlamak için böyle bir adım atıldı. Üyelerimiz önce 9 ay çalışıp, 3 ay işten çıkartıldı. Sonraki yıl, 6 ay çalıştırılıp, 6 ay işten çıkartıldı. Bu durumda işçi arkadaşlar 6 ay işsiz kaldığı gibi başka işyerlerinde de iş bulamıyor. Çalışmak için müracaat ettikleri hiç bir işyeri sahibi bu durumda olan arkadaşlarımıza iş vermiyor. 1999 Kocaeli, Düzce, Yalova'da etkili olan depremlerde o zaman İş-Kur yokmuş ve kaymakamlıklar işsiz kalanlara iş imkanı sağlamış. Bunlar 4-C'li olarak çalışmaktadırlar. Hatta bunlardan bir kısmı emekli bile olmuş. Biz de hükümetten yetkililerden ya bizi asgari ücretle 12 ay çalıştırsınlar ya da başka bir çözüm sunsunlar."

KA(FE/İD) (FOTOĞRAFLI)