Mustafa BAĞDİKEN/GEBZE (Kocaeli), () - KOCAELİ'nin Gebze İlçesi'nde, tarım arazileri üzerine kurulu sayıları 250'yi aşan küçük ve orta ölçekli fabrikanın bazıları, tüm il sınırlarının Büyükşehir kapsamına alınması ve yeni imar planı uygulaması nedeniyle 'kaçak' oldukları gerekçesiyle yıkılmaya başlandı. Merkezi Gebze'de bulunan Girişimci Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Çetinkaya, yakınından Kuzey Otoyolu'nun da geçeceği bu bölgenin tarım alanından da çıkarılıp imara açıldığını, müteahhitlere sınırsız kat irtifakı sağlanıp AVM ve rezidanslar için planlamalalar yapıldığını, daha şimdiden rant peşinde koşanların ellerinde para dolu valizlerle gezip, yıkılacak fabrika alarizelerini satın almaya çalıştıklarını öne sürdü.
Daha çok Gebze'nin Pelitli Bölgesi'nde tarım alanları üzerine kurulu 250'nin üzerinde fabrika bulunuyor. Birçoğu kağıt üzerinde yıllardır 'Tahıl deposu' olarak görünmesine rağmen ihracata dönek sanayi ürünleri imalatı yapan, ortalama 50 ile 100'er işçi çalıştıran bu fabrikaların durumu daha önce de sık sık gündeme geldi. Ancak, Ticaret ve Sanayi odalarına kaydı bulunan ve vergi veren bu tesislerin, üretime yönelik faaliyetleri ve istihdam yarattıkları gerekçesiyle faaliyetlerine devam etmeleri kararlaştırıldı. Ancak Kocaeli'de tüm il sınırlarının Büyükşehir kapsamına alınmasının ardından yeni imar planı uygulaması ile bu fabrikaların kaldırılması kararlaştırıldı. Bu bölgede mevzut yerleşim merkezine yaklaşıık 10 kilometre mesafede olmasına rağmen imara 1/1000'lik planlarla imara açıldı.
YIKIMLAR BAŞLADI
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı karar üzerine ilk aşamada bu bölgede bulunan 20 orta ve küçük ölçekli fabrikaya tesisi kaldırmaları, aksi takdirde yıktırılacağı tabligatları geldi. Sürenin dolmasıyla da Gebze Belediyesi, sahipleri tarafından yıktırılmayan tesislerin duvarlarını iş makinaları ile yıkmaya başladı. Gebze Belediye Başkanı AK Partili Adnan Köşker bu tesislerin tamamının kaçak olduğunu, bu nedenle yıkım kararı alındığını ve yıkım kararını uygulamaya devam edeceklerini söyledi. Köşker, yıkımına başlananların yeni yapılan tesisler olduğunu da ileri sürdü.
GASİAD'DAN RANT İDDİALARI
Kısa adı GASİAD olan Girişimci Akif Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Yaşar Cetinkaya ise, buralarının tarım alanından da çıkarılıp imara açıldığını, müteahhitlere sınırsız kat irtifakı sağlandığını, AVM ve Rezidanslar için planlamalalar yapıldığını öne sürdü. Yaşar Çetinkaya, yıkımı yapılan  bir fabrikanın önünde yaptığı açıklamasına şöyle devam etti:
"Daha önce bu tesislere izin verildi. Başbakan 'taş üstüne taş koyanın yanındayız' diyor. Belediyeler de taşı fabrika sahiplerinin üzerine yıkıyor.  Sadece bu fabrika 50 işçisini çıkardı. İşsizliğin önüne fabrika yıkarak mı geçeceğiz? Yani bu hükümetin kalkınma planlarıyla belediyelerin uyguladığı planlar birbirine tamamen ters. Çok çelişiyor. Hükümetin yaptığının tam tersi uygulamalar var şu anda Gebze'de. Araziler malesef ranta dönük bir şekilde planlanmış parsellenmiş. Ellerinde para dolu valizlerle gelip  'bu arsayı kaça satıyorsunuz?' diye soracak hale geldiler. Bu bölgenin arka tarafında herkesin bildiği büyük grupların aldığı araziler var. 300 dönümün üzerinde yer toplamış. Bunlar büyük inşaat firmaları. Kuzey ootoban yolu da buraya yakın geçecek. Burası rantiyeciler için biçilmiş kaftan. Sanayiciler onların umrunda değil." 

FOTOĞRAFLI