Ergün AYAZ-Mesut IŞIK/GEBZE(Kocaeli), ()- KOCAELİ'nin Gebze İlçesi Belediye Adnan Köşker, Pelitli ve Tavşanlı bölgelerinde tarım arazileri üzerine kurulu bulunan ve yıkım kararı alınan fabrikaların ilerde yapılacak yol ve parselizasyona uymadığını bu nedenle yıkım kararı alındığını söyledi.
Pelitli ile Taşvanlı bölgeleri daha yoğun olmak üzere ilçe sınırları içinde benzer 200 fabrika bulunan Gebze'de, ilk aşamada 17 tesis hakkında yıkım kararı alındı. Her biri 20-200 işçi çalıştıran, ellerinde kamudan alınmış ihaleler de bulunan fabrikaların sahipleri, yıkım kararlarının rant sağlamak amacıyla alındığını öne sürdü. Tesis sahipleri, bu bölgeden Kuzey Anadolu Otoyolu'nun geçeceğini, fabrikaların bulunduğu alanların da rezidans, çok katlı konut ve AVM yapılabilecek şekilde imara açıldığını iddialarına ekledi.
Gebze Belediye Başkanı AK partili Adnan Köşker, şu ana kadar 17 fabrika için yıkım karırı alındığını ancak, işletme sahiplerinin kasıtlı olarak bunu yanlış ifade ettiklerini söyledi. Köşker, 5 bin ve 25 binlik plan çalışmaları tamamlanan enden illerden birinin Kocaeli olduğunu, Gebze'de de bittiğini belirterek, şöyle dedi:
"5 binliklerin bir kısmı tarım, bir kısmı da deponi alanı. Tarım alanında kalan yerlere 18 uygulama planları bitmeden inşaat yaptıkları için tarım alanı içersinde kalıyor. Diğer yapılan fabrikalar yollarda kaldığı için ve ileride yapacağım parselizasyona uymayacağı için biz o fabrikaları kaçak yapı olarak yıkma kararı aldık. Kaçak yapılar belediyeden onay alınmadan yapılmış. Burada bir belediye var. Herşeyi kanun çerçevesinde yapmak gerekir. Kanun çerçevesinde yapsalar dahi orası tarım alanı olduğu için uygun değil. Konut alanı olan yerler var. Konut alanına; konut, tarım alanında; tarım yapılır. Bu arkadaşlarımız orada sanayi kuruluşları kurmuşlar. Ne Büyükşehir Belediyesi ne de biz kanuna aykırı işlem yapmadık. Bu alanlar üretim yapılan yerler değil. Boş binalar. Biz buranın yapılmasına müsaade etsek bunlara makine koyup çalışmaya başlayacaklardı. Üretim yapılan yerlere de plan çalışması yapılana kadar müsade ettik. Eski fabrika olup yanına ilave bina yapan arkadaşların ilave bölümlerini yıktık. Bu yerler kendilerinin. Plan bittikten sonra sanayi depolama alanında kalanlar yapabilir ama konut alanında kalanlar başka bir yerden yer alacak veya başka bir yere taşınacaklar."

FOTOĞRAFLI