ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde, Hacı Musa Çayı etrafında toplanan karga sürüsü çiftçilerin kabusu oldu. Ekili arazilerde zarar ortaya çıkarken Alanya Milli Parklar Mühendisliği Yaban Hayatı Koruma Şube Müdürü Mevlüt Kodal, kargaların bölgeye yerleşmesi ve zarar vermesi durumunda avlanma izni verilebileceğini açıkladı.
Hacı Musa Çayı etrafına gelen yüzlerce karga, ekili mısır ve çilek bahçelerini talan etti. Çiftçiler, kargaların seralara girmesi endişesi taşıyor. Çiftçi Sultan Çobanoğlu, kargaların yeni geldiğini belirterek, "Mısır tarlalarımıza zarar verdiler. Yer fıstığı vardı, söktüler. Biz de mecburen mısırları erken hasat ettik. Bu kargalar yerli kargalara benzemiyor. Yerli kargadan daha küçükler, eskiden 5-10 karga oldurdu. Şimdi sürü halinde geliyorlar" dedi.
Bir diğer çiftçi Musa Aslan da kargaların çilek bahçeleri ve mısır tarlaları başta olmak üzere açık alandaki her şeye zarar verdiğini anlattı. Aslan, "Bu karga sürüsü gitmezse işimiz zor" görüşünü dile getirdi.
Çiftçilerden Ahmet Çalışkan ise kargaların 5- 10 gün önce Hacı Musa Çayı etrafına geldiğini kaydederek, "Kargalar çaydaki ağaçlarda konaklıyor. Açık alanda büyük zarar veriyor, eğer seralarımıza da girerlerse bizi bitirirler" şeklinde yakındı.
GÖÇMEN KARGA OLABİLİR
Alanya Milli Parklar Mühendisliği Yaban Hayatı Koruma Şube Müdürü Mevlüt Kodal, Gazipaşa'da Hacı Musa Çayı etrafındaki karga yoğunluğuyla ilgili yaban hayatı koruma personelinin bölgede inceleme yaptığını, kargaların muhtemelen göçmen olabileceğini söyledi. Kodal, "Eğer bölgeye yerleşir ve zarar vermeye devam ederlerse avlanma izni verilebilir" diye konuştu.
Gazipaşa Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nde görevli veteriner Vural Taş da bölgede toplanan kargaların genç kargalar olduğunu belirterek, "Muhtemelen bir yerlerden geldiler. Elbette çevreye zarar veriyorlar. Göçüp gideceklerini umuyoruz. Bölgeye yerleşebilirler de" görüşünü ifade etti.