7 BİN 800 SURİYELİ KAMPLARA GÖNDERİLECEK
Gaziantep Valisi Erdal Ata son günlerde kentte Suriyelilere yönelik protesto gösterileri ve yaşanan olaylara ilişkin beraberinde Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Emniyet Müdürü Ali Gezer, İl Jandarma Komutanı Albay Adnan Arslan ve AFAD İl Müdürü Sinan Atakan ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Vali Erdal Ata, Gaziantep'te 34 bini 4 ayrı kampta olmak üzere kayıt altına alınmış 215 bin Suriyeli'nin yaşadığını ifade etti. Pazartesi günü meydana gelen cinayetin adli bir olay olduğunu ancak devamında yaşanan olayların son bulması için herkesi sağduyulu olmaya davet eden Vali Ata, "Bu olayın fail ve şüphelileri de polis tarafından yakalanarak yargıya teslim edilmiştir. Bu son olay nedeniyle ilimizde meydana gelmiş ve gelebilecek tüm toplumsal olayların önlenebilmesi, halkımızın huzur, asayiş ve refahının hiçbir kesintiye uğramadan devam ettirilebilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir. Suça karışan, halkımızın huzurunu bozan Suriyelilerin yaptığı hiçbir olaya müsaade edilmemektedir. Zaman zaman bize gelen elektronik postalarda Suriyelilere müsamaha gösterildiği, onların korunduğu, adeta suç işlemelerine göz yumulduğu gibi yaygın kanaatler var ancak bunların hiç birisi doğru değildir. Suç işleyen kim olursa olsun, gerekli yasal işlem yapılmaktadır" dedi.
TAHLİYE 20 GÜN SÜRECEK
Yaşanan olayların ardından yaşam koşullarının olumsuzluğundan dolayı güvenlik ve sağlık riski taşıyan Suriyelilerin kamplara transferi için harekete geçildiğini anlatan Vali Ata şöyle konuştu:
"Bu kapsamda AFAD, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğümüzce yapılan değerlendirmelerde, bazı önlemler tespit edilerek, adım adım uygulanmaya başlanmıştır. Kent merkezinde resmi ikametgahı bulunmayan; metruk bina, garaj, işyeri, park ve bahçe gibi, hijyen ve sağlık şartları yeterli olmayan, yaşadıkları yerler itibariyle, bizim vatandaşlarımıza rahatsızlık veren yerlerde barınmaya çalışan Suriyeli sığınmacıların; Gaziantep'in İslahiye ve Nizip, Şanlıurfa'nın Viranşehir ile Mardin'in Nusaybin ilçesinde kurulmuş bulunan ve boş durumdaki çadır kentlerinde barınmaları için sevk edilmelerine başlanmıştır. İl merkezimizde tespit edebildiğimiz kadarıyla yaklaşık 600 noktada kalan 7 bin 800 civarındaki Suriyeli sığınmacıları daha sağlıklı ve uygun yaşam koşullarında misafir etmek üzere, bu şehirlerimize nakletmeye başladık. Bugün başladığımız çalışmada şu ana kadar 506 sığınmacıyı kamplara gönderdik, tespit edilen Suriyelilerin tamamının transferinin 20 gün kadar süreceğini tahmin ediyoruz."
İZİNSİZ İŞYERLERİ KAPATILACAK
Vali Ata, kentte şikayet konusu olan kiraların yüksekliğinin önüne geçilmesi için TOKİ ve diğer kurumların işbirliği ile konutların yapılacağını anlatırken, esnafın gündeme getirdiği Suriyelilerin açtığı işyerleri ile haksız rekabete neden olduğu siteminin de önüne geçilmesi için çalıştıklarını belirterek, "Birçok kurum ve STK ile birlikte ilimizde açılacak işletmelerin açılış izin ve ruhsatları konusunda hassasiyet gösterilecek, itfaiye, fen, sıhhi, gayrisıhhi işyeri şartları incelenirken gereken şartlara uymayan işyerlerine kesinlikle işletme ruhsat veya izni verilmeyecektir. Yine izinsiz açılmış olan tüm işyerleri de kapatılacaktır. İlimizde işyeri olarak faaliyet gösteren gayrimenkul sahiplerinin de konuya gereken hassasiyeti göstermelerini bekliyor, izinsiz işyeri açma taleplerinin önlenmesi konusunda bizlere yardımcı olmalarını istiyorum" dedi.
PROVOKASYON UYARISI
Olayların yaşanmasının ardından toplumu sağduyulu olmaya ve provokasyonlara karşı hassas davranmaya da davet eden Vali Ata, "Farklı amaçlarla, münferit olayları bahane ederek, halk içerisinde infial uyandırarak, asayişi tehdit edecek mahiyette, farklı yönlere sürüklemek isteyen kişi ve grupların eylemlerine vatandaşlarımızın destek olmamalarını temenni ediyorum. Toplumda özellikle kadın, çocuk ve gençlerimizi bu yolla sokağa dökmek isteyen, olayların içine çekmek isteyen kişi ve gruplara karşı tüm vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını bekliyorum. Bu türden kişi ve gruplara karşı gerekli çalışmalar yürütülmekle birlikte, hiçbir Gaziantepli hemşerimizin bu niyetlerin içerisinde olmayacağına, ilimizin genel huzur ve asayişini, refah ve sosyal düzeyini olumsuz yönde etkilemek isteyenlere fırsat vermeyeceğine gönülden inanıyor, yapılan çalışmalarımıza destek olmaya davet ediyorum" diye konuştu.
30 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI, SERBEST BIRAKILDI
Gaziantep Emniyet Müdürü Ali Gezer ise kentte 3 gündür yaşanan gerginliklerin 8 ayrı mahallede yaşandığını ifade etti. Havanın kararması ile izinsiz protesto gösterilerinin yapıldığını ancak polisin gerekli tedbiri aldığını kaydeden Gezer, "Yapılan izinsiz gösteri ve protesto esnasında bilinmeyen kişilerce toplamda Suriye plakalı 8 araca zarar verilmiş, 5 Suriyeli hayati tehlike arz etmeyecek şekilde kesici alet ve darp neticesinde yaralanmışlardır. Eylemle sırasında güvenlik güçlerimizce olaya karıştığı tespit edilen 30 şahıs gözaltına alınmıştır. İfadelerinin alınmasının ardından '2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanuna muhalefet' ile 'görevli memura mukavemet' suçlarından adliyeye çıkarılan 30 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI