Mehmet BULUT/GAZİANTEP, () - GAZİANTEP Valisi Erdal Ata ile Emniyet Müdürü Ali Gezer, son günlerde Suriyelilere yönelik tepkilerin anlamsız olduğunu belirterek, halkı sağduyulu olmaya davet etti.
Gaziantep Valiliği'nde, Suriyeli misafirlere ilişkin bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Gaziantep Valisi Erdal Ata, Suriyelilerden sorumlu Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, Emniyet Müdürü Ali Gezer, İl Jandarma Komutanı Albay Adnan Arslan, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Toplantıda, Suriyelilerin karıştığı asayiş olaylarıyla ilgili sunum yapan Emniyet Müdürü Ali Gezer, özellikle sosyal medyada Suriyelilerle ilgili asılsız bilgilerin yayıldığını belirterek, "Özellikle sosyal medyada art niyetli insanların kulaktan duyma şeyleri yazarak toplumu infiale sürüklemeye çalıştıklarını tespit ettik. Sanılanın aksine Suriyelilerin karıştığı asayiş olayların sayısı çok azdır" dedi.
Gaziantep'te 200 bin 357'si kayıtlı olmak üzere toplam 250 bin civarında Suriyeli sığınmacının yaşadığını belirten Ali Gezer, "2013 yılında toplamda 48 bin asayiş olayına 505 Suriyeli karışmıştır. Bu yılın 6 aylık diliminde ise 24 bin 857 olay meydana gelmiş ve bu olaylara karışan Suriyeli sayısı bin 412'dir. Ülkelerinden kaçan ve şehrimizde bulunan Suriyelilerin suç oranlarını arttırdığı şeklindeki yorumlar doğru değildir. Bilinçli olarak yapılan provoke edici tutumlara karşı halkı sağduyulu olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.
Gaziantep Valisi Erdal Ata ise, Suriyeli sığınmacıların gelmesiyle birlikte konut ve kira fiyatlarının yükseldiğini ve şehrin trafik yükünün arttığını ifade ederek şöyle konuştu:
"Konut fiyatları ve kiralarda ciddi artış olması vatandaşlarımızın bu konuda sorunlar yaşamasına sebep oluyor. Zaten trafik sorunu olan ilimizde 5 bin civarında Suriye plakalı aracın trafiğe çıkması da var olan problemin daha da artmasına sebep olmuştur. Daha ucuz iş gücü ve sosyal güvencesi olmadan çalışmayı kabul etmeleri de Türk vatandaşlarının iş bulmalarını zorlaştırmıştır. Ülkemize sığınan Suriyelileri uluslararası anlaşmalar gereği geri gönderme imkanımız olmadığı gerçeğini kabullenerek, birlikte sorunsuz yaşamanın çaresine bakmalıyız. Suriyelilerin de halkımızı rahatsız edecek her türlü davranış ve suçtan uzak durmaları gerekiyor. Aksi takdirde suç işleyen kim olursa olsun hakkında yasal işlem yapılacak ve asla müsamaha gösterilmeyecektir."
Koordinatör Vali Veysel Dalmaz da Türkiye'nin Suriyeliler konusunda dünyaya bir yardımlaşma örneği gösterdiğini dile getirerek, "Küçük kıvılcımlar, sağduyu ile hep birlikte önlenebilir. Aksi halde olayların önüne geçilemez" dedi.

FOTOĞRAFLI