Eyyüp BURUN/ GAZİANTEP, () - GAZİANTEP'te, 317 görme engelliye gitmek istedikleri yere GPS sistemiyle ulaşmalarını sağlamaya yarayan gören göz cihazı törenle dağıtıldı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı işbirliğiyle üretilen, görme engellilerin gitmek istedikleri yere ulaşmalarını sağlayan göz cihazı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nde düzenlenen törenle 317 engelliye dağıtıldı. Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen törene Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Kenan Önalan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmet Zor, bürokratlar ile görme engelliler ve aileleri katıldı.
Törende konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Kenan Önalan, birçok kentte dağıtılan cihazların engellilerin hayatların kolaylaştırdığını söyledi. Cihazlar için kullanılan internet konusunda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile çalışma yaptıklarını ve kısa sürede sonuçlandıracaklarını ifade eden Önalan, "Bu cihaz geliştirildi ve güncelleştirilmesi yapıldı. Biz istiyoruz ki; görmeyen arkadaşlarımız istedikleri restorana, sinemaya ve alışveriş merkezlerine gitsin, herkes birlikte tüm yaşam alanlarını paylaşsın. Bizim farklılığımız dünyaya renk katıyor. Engelli memur sayımız her geçen gün artıyor. Engelli memur sayısı o kadar arttı ki 2002'lierde 5 binlerde iken şimdi 35 binlere çıktı. Biz engelli insanlarımızın tüketici değil üretici olmasını istiyoruz" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise 2002 yılından bu yana AK Parti hükümetinin engelliler için önemli adımlar attıklarını söyledi. Kendisinin de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yaptığı dönemde her alanda fırsat eşitliği sağlamak için çalışmalar yaptıklarını anlatan Fatma Şahin, "Engelli vatandaşlarımızın haklarını sağlamak için yasalar çıkardık. Eğitimde fırsat eşitliği için sınav şeklini değiştirdik. Bu sayede birçok engelli vatandaşımız devlet dairesinde iş bulma fırsatı yakaladı. Şimdi de Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, Türkiye'de ilk defa yerel yönetimlerde Engelliler Dairesi kurduk. Bu dairenin başına da görme engelli bir kardeşimiz olan Türkiye Sakatlar Federasyonu Başkanı Yusuf Çelebi'yi atadık. Hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.
Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen de projenin önemli olduğunu vurguladı ve cihaz sayesinde görme engellilerin daha rahat yaşam süreceğini kaydetti.
Konuşmaların ardından törene katılan görme engellilere cihazları dağıtıldı.

EB (HK/AAA) (FOTOĞRAFLI)