İstanbul, () - ERGENEKON Davası'nın tutuksuz sanıkları gazeteci Tuncay Özkan, emekli Albay Levent Göktaş ve emekli Albay Hüseyin Vural Vural'ın avukatı Hüseyin Ersöz, Adalet Komisyonu Başkanlığı'na dilekçe sundu.

Dilekçede, "Yasaya aykırı olarak; gerekçeli kararı talep eden avukatlara vermeyen, mahkemeye dilekçe sunmak üzere duruşma salonunun bulunduğu binaya gelen avukatların içeri alınmaması talimatı vererek görevlerini kötüye kullanan Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında işlem başlatılmasını ve durumun HSYK'ya bildirilmesini talep ederiz" denildi.

Ergenekon Davası'nın tutuksuz sanıkları gazeteci Tuncay Özkan, emekli Albay Levent Göktaş ve emekli Albay Hüseyin Vural Vural'ın avukatı Hüseyin Ersöz, İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan Adalet Komisyonu Başkanlığı'na dilekçe sundu. Dilekçede, Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, 5 Ağustos 2013 tarihinde dava hakkında hüküm verdiğini, 8 ay geçmesine rağmen gerekçeli kararın yazılarak dosyaya konulmadığını belirtildi. 

Dilekçede, "Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) ilgili maddesinde, 'Hükmün gerekçesi, tümüyle tutanağa geçirilmemişse, açıklanmasından itibaren en geç 15 gün içinde dava dosyasına konulur' denilmektedir. Cumhurbaşkanı tarafından 7 Mart 2014 tarihinde onaylanarak Resmi Gazete'de yayınlanan 6526 Sayılı Kanun'da ise, 'Ayrıca, bu kanunla kaldırılan ağır ceza mahkemelerince verilip henüz gerekçesi yazılmamış olan hükümlerin gerekçeleri, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 15 gün içinde yazılır' düzenlemesi mevcuttur. Bu düzenleme çerçevesinde, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin 2009/191 E sayılı dosyada gerekçeli kararı yazarak dosyaya koyacağı en son tarih 21 Mart 2014'tür. Ancak aradan geçen 11 gün zarfında gerekçeli karar UYAP ortamına aktarılmamış, sanıklar ve müdafilerine bir tebliğ işlemi ise gerçekleşmemiştir" denildi.

"MAHKEME BAŞKANI'NIN TALİMATIYLA HİÇKİMSE İÇERİ ALINMADI"

Dilekçede, "Ergenekon Davası'na bakan heyetin Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampusü içinde bulunan duruşma salonunda yaptığı yargılama faaliyetinin tüm işlemleri, aynı bina içindeki Yazı İşleri Müdürlüğü'nde yapılmaktadır" ifadesine yer verdi. Avukat Hüseyin Ersöz, dilekçesinde, Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararının temini için Silivri'ye giden eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer'in ve kendisinin Silivri duruşma salonuna alınmadığını, jandarma personelinin de kendilerine 'mahkeme başkanının talimatı ile hiçkimsenin içeri alınmadığı" bilgisini verdiğini belirtti.

AVUKAT, MAHKEME HEYETİ HAKKINDA İŞLEM BAŞLATILMASINI TALEP ETTİ

"Bu uygulamanın hukuka aykırı olduğu açıktır" denilen dilekçenin sonuç kısmında şu ifadeler kullanıldı: "

Anayasa'ya, CMK'ya ve 6526 Sayılı Yasa'ya aykırı olarak, gerekçeli kararı talep eden avukatlara vermeyen, mahkemeye dilekçe sunmak üzere duruşma salonunun bulunduğu binaya gelen avukatların içeri alınmaması talimatı vererek görevlerini kötüye kullanan mahkeme heyeti hakkında işlem başlatılmasını ve durumun HSYK'ya bildirilmesini talep ederiz. 22 Mart 2014 tarihli HSYK Kararnamesi'nin kendilerine tebliğ edilmediğini bildiren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese ile Üye Hakimler Sedat Sami Haşiloğlu, Hüsnü Çalmuk, Ercan Fırat, Nihat Topal ve Mehmet Fatih Uslu hakkında atama kararnamelerinin hangi tarihte isimleri belirtilen hakimlere tebliğ edildiği hususunda tarafımıza bilgi verilmesini talep ederiz."

5. AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NE DE DİLEKÇE SUNDU

Avukat Ersöz, Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılmasının ardından Ergenekon Davası'na bakmakla görevlendirilen İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne de dilekçe sundu. Dilekçenin sonuç kısmında, "İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2009/191 sayılı dosyasına ait gerekçeli kararın tarafımıza tebliğini, aksi halde gerekçeli kararın tarafımıza neden tebliğ edilemediğinin bildirilmesini arz ve talep ederiz" ifadesine yer verildi.