ANTAKYA, İskenderun ve Samandağ'da yaşayan Aleviler tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Gadir-i Hum Bayramı'na katılan yüzlerce kişi, türbelere akın edip, dilek tuttu. Bayram nedeniyle kepenk indirip kurbanlar kesen Aleviler'in coşkusuna, kentte yaşayan Hıristiyan, Yahudi ve Ermeni asıllılar da kepenklerini indirerek ortak oldu.
Hz. Muhammed'in İslam alemine veda hutbesinde Hz. Ali'ye, "Ben kimin velisiysem, sen de İslam aleminin velisisin" dediği günü Gadir-i Hum Bayramı olarak kutlayan Aleviler, sabahın erken saatlerinden itibaren Habib-i Neccar Dağı'ndaki Habib-i Neccar'ın eşi Sultan Hanım Türbesi'ne akın etti. Yaklaşık 4 kilometre yürüyerek türbeye ulaşan yüzlerce kişi, burada dua edip dilek tuttu. Birçok genç de dualarının gerçekleşmesi için türbenin duvarına metal para yapıştırdı. Kalabalık nedeniyle zaman zaman izdiham yaşandı. Bayram nedeniyle güne özel yapılan yemekler ise yoksul insanlara dağıtıldı. Hasta olanlar ziyaret edildi. Kentteki birçok Alevi esnaf da bayram etkinliklerine katılmak için işyerlerinin kepengini bir günlüğüne indirdi. Bazı Hıristiyan, Yahudi ve Ermeni asıllı vatandaşlar da işyerlerini kapatarak bayram coşkusuna katıldı. Bayram nedeniyle Harbiye Beldesi ve Samandağ İlçesi'ndeki türbeler de ziyaretçi akınına uğradı.
İskenderun İlçesi'nde ise Gürsel Mahallesi, Karaağaç bölgesi ile Arsuz arasındaki belde ve köylerde bulunan ziyaretlere akın eden Alevi vatandaşlar kurbanlar kesip güne özel yemekler yaptı. Türbelerde dualar edip, mum yaktılar.
Alevi Kültür ve Araştırma Derneği (AKAD) Yönetim Kurulu üyesi Hamit Aytaş, Aleviler için Gadir-i Hum Bayramı'nın en büyük bayram olduğunu söyledi. Aytaş, bu bayramda dualar edildiğini, Hırıse adı verilen yemeğin pişirilerek dağıtıldığını, barış ve kardeşlik mesajları verildiğini kaydetti.