BÜLENT Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen'in adı, Eskişehir'de fotoğrafını çekip yeni bir tür olarak keşfedilmesini sağladığı kelebeğe verildi. Kelebeğin fotoğrafı, 'Neolycaena soezen' adıyla uluslararası dergide yer aldı.
Prof. Dr. Mustafa Sözen, geçen yıl Mayıs ayında Eskişehir çevresinde arazi araştırması yaparken gördüğü kelebeğin fotoğrafını çekti. Prof. Dr. Sözen, yaptığı araştırmada kelebeğin yeni bir tür olabileceğini farketti. Türkiye Kelebekleri Kitabı'nda yer almayan kelebeğin fotoğrafını kelebek gözlemcileriyle paylaştı. Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Selma Seven Çalışkan, kelebeğin yeni bir tür olduğunu belirledi. Doç. Dr. Selma Seven Çalışkan'ın da girişimleriyle söz konusu kelebeğin fotoğrafı, İspanya'da yayınlanan bilimsel bir dergide, 'Neolycaena soezen' adıyla yer aldı. Böylece kelebeğe Prof. Dr. Mustafa Sözen'in adı verilmiş oldu.
Prof. Dr. Sözen, "Çektiğim fotoğraflar ile türün tanımlanmasını sağladığım için ve aynı zamanda ben de hayvan sistematiği çalışan bir bilim insanı olduğum için türe benim adım verildi. Bu benim için çok büyük bir onur" dedi.
Prof. Dr. Sözen, Türkiye'de bu güne kadar belirlenen kelebek türü sayısının yeni türle birlikte 413 olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sözen, "Türkiye kelebekler açısından Avrupa'nın en zengin ülkesidir. Kelebekler ayrıca doğa fotoğrafçılarının en büyük ilgi alanlarından birisi olduğu için ekoturizm açısından da çok büyük bir önem taşımaktadır. Bu büyük ülke olarak hazineden yeterince yararlanabilmek için bütün bölgelerin kelebek envanterlerini, yaşama ortamlarını belirlemeli ve büyük bir titizlikle korumalıyız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI