Sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde, Çiftlik Bank’ın kurucusu Mehmet Aydın’ın kaldığı otelin penceresinden atlayıp öldüğünü gösterdiği öne sürülen bir fotoğraf paylaşıldı. Aynı fotoğraf kullanılarak üretilen “Mehmet Aydın öldü mü?” başlıklı birçok habere rastlamak mümkün.

Ancak iddia yanlış. Fotoğraf Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın’a ait değil. New York’ta bir doğum günü partisinde çocukları taciz ederken yakalanan Edgar Collaguazo’ya ait.

Paylaşımı ilk yapan hesap görseli kaldırdı
Paylaşımın kaynağı Instagram’da @darkwebhaber kullanıcı adına sahip bir hesap. Hesap fotoğrafı yayınladıktan kısa bir süre sonra kaldırdı, ancak iddia hızla yayılmaya devam etti. 

Fotoğrafta yüksekten düştüğü görülen kişinin Mehmet Aydın’la ilgisi yok. Fotoğraf, 10 Kasım 2017 tarihinde New York’ta gerçekleşen kriminal bir vakadan.

Sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde yapılan paylaşımda bir fotoğrafın Çiftlik Bank'ın kurucusu Mehmet Aydın'ın ölümüne ait olduğu iddia edildi.

New York’ta bir doğum günü partisinde çocukları taciz ederken yakalanan Edgar Collaguazo, aile tarafından yakalanıp bir odaya kilitlendi ve polise haber verildi. Collaguazo odadan kaçmaya çalışırken yüksekten düştü ve hayatını kaybetti. NBC’nin olay yerinden yaptığı yayın ve canlı bağlantılara da ulaşmak mümkün. 

Aynı haber Türkiye’de bazı haber sitelerinde de yer aldı

Aydın hala arananlar listesinde

Mehmet Aydın’ın öldüğüne dair herhangi resmi bir açıklama yok. Kurduğu Çiftlik Bank ile 132 bin 222 kişiyi dolandırarak elde ettiği 1 milyar 139 milyon 972 bin TL parayla yurtdışına kaçan Aydın, halen Interpol’ün kırmızı bültenle arananlar listesinde.

Sonuç olarak görseldeki fotoğraf Mehmet Aydın’a ait değil. Mehmet Aydın’ın intihar ettiği başlığını sitesine koyan Turktime ve WMal gibi siteler manşetten ölümü kesin bir olgu gibi vermiş; ancak haber metinlerinde “ortaya atıldı”, “iddia edildi” gibi ucu açık ifadeler kullanmış. Bu tip içerikleri yanıltıcı başlık olarak adlandırıyoruz. Yanıltıcı başlık, kapsadığı içeriği eksik, yanıltıcı ya da yanlış yönlendiren başlıklara deniyor. Yanıltıcı başlıklara, tık tuzağı oluşturmak için sıklıkla başvuruluyor.

Aydın’ın durumuyla ilgiliyse herhangi bir resmi açıklama yapılmadı. İddia yanlış bilginin en yaygın yedi türünden “hatalı ilişkilendirme” kategorisine girebilir.

Kaynak:https://teyit.org/