Yaşar KAÇMAZ / İstanbul, () - YILDIZ Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen Genç Türkiye Zirvesi'nin bugünkü ikinci oturumunda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, inovasyon ve Ar-Ge'nin önemine işaret etti. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesinin en temel unsurlarının Ar-Ge, inovasyon ve markalaşma olduğuna dikkat çeken Bakan Zeybekci, en büyük arzularının Türkiye'nin yerli otomobilini üretmesi olduğunu söyledi. “Gönlüm bunu çok istiyor diyen Zeybekci, dünyanın büyük ülkelerinin ekonomi bakanlarının kendi ülkelerinin ürettiği otomobiller dışında otomobile binmediğini vurguladı. Zeybekci, “Sayın Başbakanımızın da, bizim de böyle bir hasretimiz var. Biz Türkiye'de Türk mühendislerinin, tasarımcılarının dizayn ettiği, Türkiye'de üretilen, ismi, her şeyi Türk arabası olan bir arabayı makam arabası olarak, günlük hayatımızdaki araba olarak kullanmak en tabii hakkımız dedi.

Türkiye'nin bunu yapabilecek kapasiteye sahip olduğunu ve aslında Türkiye'de bir otomobilin yüzde 100'ünün yerli kaynaklarla üretildiğini belirten Zeybekci, “Yüzde 100 motor üretiyor, aktarma organlarını yapıyor. Diğer konularda zaten son derece yetenekli bir durumdayız. Türkiye'nin artık bu arabayı üretmek gibi bir zorunluluğu var. Türk sanayiinin, yatırımcının böyle bir zorunluluğu var diye konuştu.

AR-GE VE İNOVASYONDAKİ PAYIMIZI YÜZDE 3 SEVİYESİNE ULAŞTIRACAĞIZ

Türkiye'nin Ar-Ge ve inovasyona ayırdığı payın her geçen gün arttığını anlatan Bakan Zeybekci, 2002 yılında yüzde 0,52 olan payın günümüzde yüzde 0,93'e yükseldiğini söyledi. 2002 yılında 200 milyar dolar civarında olan GSMH'nin bugün 800 milyar dolara yükseldiğini anlatan Zeybekci, Türkiye'nin Ar-Ge ve inovasyona ayırdığı payın son 10 yılda 8 kat arttığını söyledi. Dünyanın önemli ülkelerinde bu payın yüzde 2 veya yüzde 3 düzeyinde olduğunu dile getiren Zeybekci, Türkiye'nin cari açık problemi yoktur, Ar-Ge inovasyon problemi vardır dedi.

MD (CO)