İZMİR’in Foça İlçesi’nin neredeyse yarım asırlık geçmişiyle en eski trol teknesi olan 'Kardeşler-3'ün, Bakanlar Kurulu’nun su ürünleri kaynaklarının korunması kapsamında verdiği 170 bin liralık destek karşılığında emekliye ayrılıp, denizlerden çekileceği bildirildi.
Bakanlar Kurulu su ürünleri kaynaklarının korunması, sürdürülebilir işletilmesi ve stoklar üzerindeki av baskısının azaltılması amacıyla, su ürünleri ruhsat teskeresine sahip 10 metre ve üzerindeki balıkçı teknelerinin avcılıktan çıkarılması karşılığında, boyuna göre desteklemede bulunmak için bir süre önce karar aldı. Metre başına, 10- 20 metrelik tekneler için 10 bin lira, 21- 30 metrelik tekneler için 15 bin, 31 metre ve üzeri tekneler için ise 20 bin lira destekleme ödenmesini öngören karar 8 Nisan 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Türkiye genelinde 550 balıkçı teknesi, bu fırsattan yararlanmak için başvurdu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından değerlendirmeye alınan başvurulardan 531’i destelemeye uygun bulundu. Desteklemeye uygun görülenler arasına Foça’nın en eski trol teknesi olan 17 metrelik 'Kardeşler-3' de yer aldı. Turguttekin Ailesi’nin üç kuşaktır geçimini sağladığı ekmek teknesi şimdi devletin 170 bin lira desteklemesi karşılığında hizmet dışına çıkarılacağı günü bekliyor.
'YENİ BİR TEKNEYLE DEVAM EDECEĞİZ'
Kardeşi İsmail ile teknenin son sahibi olduklarını belirten Fettah Turguttekin duygularını şöyle dile getirdi:
"Tekne babam tarafından 1966 yılında yaptırılmıştı. Benimle yaşıt. Şimdi hurdaya ayrılma zamanı geldi. Hurdaya ayrılma sırası ve destekleme ödemeleri 4 ayda bir çekilen kura ile belirleniyor. Kura bize çıktığında Kardeşler-3 artık denizlerde olmayacak. Bugüne kadar boyasından, onarımına her şeyiyle hep kendimiz uğraştık. Foça kıyılarının masmavi bereketli sularından geçimimizi sağladık. Bizim için tam bir ekmek teknesi oldu. Yarım yüzyıla yaklaşan ömrü boyunca hep çalıştı. Yoruldu, yıprandı. Radar, GPS, IS gibi yeni teknolojik cihazlarla desteklesek de artık hizmet dışına ayrılma zamanı geldi. Tam bu aşamada devletin böyle bir destek kararı bizim için çok faydalı oldu. Biz ekmeğimizi yine denizden çıkarmaya devam edeceğiz. Devletin desteğine kendi gücümüzü de katıp yeni bir tekneyle yola devam edeceğiz. Yetkililere teşekkür ediyoruz."