İZMİR'in turistik İlçesi Foça geçen yıl 7 olan mavi bayraklı plaj sayısını 9'a çıkardı. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) yetkilileri 10 Haziran'da denetlemelerini tamamlayıp sertifikaları teslim ederken, Foça Belediyesi de işletme sahiplerini plaketle ödüllendirdi.
TÜRÇEV Ege İlleri Mavi Bayrak Koordinatörü Doğan Karataş, yardımcısı Yetkin Karabinalı ve Foça temsilcisi Muharrem Yeşilkaya ile 'Mavi bayrak' başvurusunda bulunan tesisleri gün boyu tek tek dolaşarak son denetlemeleri gerçekleştirdi. Foça'da 33 temel kriteri karşılayan tesislerden Karakum, Otel Leon, Voodoo (eski Melis Cafe), Neilson Phokaia Beach Club, Hanedan Tatil Köyü, Club Mackerel, Polen Tatil Köyü, Yenifoça Öğretmen Evi ve Yenifoça Halk Plajları'nın 2014 yılı için Mavi Bayrak almaya hak kazandıkları belirlendi. Hak sahibi tesislerin yetkililerine sertifikaları teslim edildi.
Sertifikaları onaylanan işletmecilere bir ödülde Foça Belediyesi'nden geldi. Denizkent Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen törenle, işletme sahiplerine Foça Belediyesi adına plaketleri, Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, Foça Belediye Başkanı CHP'li Gökhan Demirağ, Ege Bölgesi Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Foça Esnaf ve Sanatkarlar Odası (FESO) Başkanı Ahmet Koldaş, Foça Turizm Derneği (TUDER) Başkanı Işıl Dirim Kavitaş, CHP Foça İlçe Başkanı Günal Biçer, Foça Turizm Müdürü Samir Büyükkaya ve Doğan Karataş tarafından verildi. Kaymakam Ulugölge, Başkan Demirağ ve ETİK Başkanı İşler'in Foça turizminin geldiği noktadan duydukları memnuniyeti ve gelecek hedeflerine yönelik olarak görüşlerini ifade ettikleri konuşmaların ardından mikrofona gelen Doğan Karataş TÜRÇEV'in çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
TÜRKİYE DÜNYADA, İZMİR TÜRKİYE'DE ÜÇÜNCÜ SIRADA
Mavi Bayrak'lı plaj sayısı bakımından Türkiye'nin Kuzey Yarımkürede bulunan ülkeler arasında İspanya (573 plaj) ve Yunanistan'ın (407 plaj) ardından üçüncü sırada yer aldığına dikkat çeken TÜRÇEV Ege İlleri Mavi Bayrak Koordinatörü Doğan Karataş, " Tüm Türkiye'de Mavi Bayrak'lı plaj sayısı 397 oldu. Geçen yıla göre 14 artış var. Bu artışların yarısı İzmir'den. İzmir'de geçen yıl 36 olan sayı bu yıl 43'e yükseldi.
Ülke genelinde mavi bayraklı marina sayısı da 21'den 22'ye çıktı. Zaten temiz olan denizlerimizde mavi bayrağın turizm üzerindeki etkisinin farkına varılmaya, getirisi görülmeye başlandı. Turizm Bakanlığımızda sayının artması için ciddi çalışmalar yapıyor. İzmir'de Valiliğin düzenlediği koordinasyon toplantısında da bu yönde karar alındı. Ülke olarak hedefimiz önce Yunanistan'ı geçerek ikinci olmak, sonra da ilk sırayı zorlamaktır" dedi. Karataş Foça'nın bu konuda İzmir'de Çeşme ile yarıştığını sözlerine ekledi. Mavi Bayrak plaket töreni verilen kokteylle devam etti.

SG(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)