FLORYA ve Atatürk Ormanı Koruma, Dayanışma ve Kültür Derneğ Başkanlık konutuna internet bağlantısı götürmek iddiasıyla başlatılan kazı nedeniyle, bölgede bulunan selvi ağaçlarının zarar gördüğünü öne sürdü.
Kazı çalışmalarının başlamasıyla yetkili mercilere başvurduğunu ancak cevap alamadığını belirten FLODER Yönetim Kurulu Başkanı Taner Dayı, kanalların orman arazisi yerine dışarıdan geçirilmesi gerektiğini belitti.
Kazı çalışmaları sırasında en az 400 ağacın zarar gördüğünü öne süren Taner Dayı, "Bundan 4 gün önce kazı çalışmalarının başladığı gün buraya geldim. Ağaç köklerinin dışarıda olduğunu gördüm. Kazıların İBB'nin Başkanlık konutuna internet bağlantısı götürmek amacıyla yapıldığını söylediler. Burası selvi ağaçlarının olduğu bir bölge. Selvi ağaçlarının kökleri yüzeyde olur. Çukur açar, bu ağaçların köklerini dışarıda bırakırsanız, ağaçlar rüzgarla kurur" dedi. 800 metre boyunda yol boyunca süren kazıyı İBB'nin taşeron bir firmaya yaptırdığı ileri süren Taner Dayı, açılan çukurların ise eylemi haber alan firma yetkilileri tarafından kapatıldığını iddia etti.
"AĞAÇLAR BURADA BARINAMAZ"
Orman arazisi içinde yapılacak değişiklikler için Çevre ve Orman Bakanlığı'nın izninin alınması gerektiğinin altını çizen FLODER Onursal Başkanı Eyüp Sabri Gürsoy ise, "Büyükşehir Belediyesi buraya orman değil, park diyor. Biz buranın orman olduğunu mahkeme kararı ile tescil ettirdik. Burası orman kanununa tabi olan bir yerdir" diye konuştu. Gürsoy, "Kanal kazıldığı için bütün köklerin parçalanmış olduğunu gördük. Kökler parçalanınca ağaç sabitlenemez hale gelir. Bu orman rüzgarı kesmek amacıyla 1937 tarihinde Atatürk tarafından çıkarılmış Bakanlar Kurulu kararıyla kuruldu. Ancak siz ağaçların köklerini sakatlarsanız, ağaçlar burada barınamaz" şeklinde konuştu.
Kazının durdurulması için imza kampanyası başlatan grup, savcılığa suç duyurusunda bulanacağını ifade etti.