Teoman ERİŞ/ALANYA (Antalya), () - FİNLANDİYA'nın Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunlahti, "Avrupa Birliği olarak özgürlükten yanayız. Youtube ve Twitter gibi sosyal medyaya yasak getirilmesi özgürlüğü kısıtlar" dedi.
İskandinav ülkeleri Finlandiya, İsveç, Norveç ve Danimarka'nın yer aldığı Nordik seminerinin 7'ncisi Antalya'nın Alanya İlçesi'nde yapıldı. Alaiye Resort Otel'de düzenlenen seminerin açılışına Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunlahti, Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir, Emniyet Müdürü Erkan Dur, İskandinav ülkelerinin başkonsolosları, fahri konsolosları, konsolosluk çalışanları ve Türkiye'ye turist getiren tur operatörlerinin temsilcileri katıldı.
ETÜT ÇALIŞMASI YAPILIYOR
Büyükelçisi Vaskunlahti, Nordik seminerinin her yıl düzenlendiğini, bu yıl da 7'ncisini gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu yıl seminerin Finlandiya'nın evsahipliğinde yapıldığını belirten Vaskunlahti, "Burada konsolosluk çalışanlarının birbirleriyle ilişkileri, ortak çalışmaların düzenlemeleri, seyahat acentaları ve burada yaşayan İskandinav vatandaşların sorunlarının çözümünde ortak bir karar alma noktasında bir nevi etüt çalışması yapılıyor" dedi.
OLAY OLMADAN HAZIRLIK
Seminerde konsolosluk çalışanlarının birbirini tanıması, tur operatörleriyle yerel çalışanların herhangi bir olay anında nasıl hareket edeceklerine dair bir organizasyon şeması çizildiğini kaydeden Büyükelçi Vaskunlahti, "Önce bir senaryo oluşturuyoruz. Senaryoda, örneğin Alanya'da yaşanan bir kaza anında kimin, hangi görevi alacağı dizayn ediliyor. Burada yaşayanlar ve turist olarak gelenler günlük hayatta bazı sorunlarla karşılaşabiliyor. Pasaportunu kaybediyor, bir takım tecavüz olayları oluyor, kavgaya karışıyor, hastalanıyor. Çok büyük bir deprem de olabiliyor. Bu noktada sorunları çözebilecek kişilere senaryo gerçek olacakmış gibi görevlendirme yapıyoruz. Herkesin görevini burada kendisine iletiyoruz. Yani olaylar olmadan önce hazırlığımızı yapıyoruz" diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ
Türkiye'nin kriterleri tam sağladığı takdirde Avrupa Birliği üyeliğine yüzde 100 gireceğini dile getiren Büyükelçi Vaskunlahti şu anda çalışmaların devam ettiğine dikkati çekerek, Finlandiya'nın da Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girebileceğini düşündüğünü kaydetti.
İNTERNET YASAĞI ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLAR
Bir gazetecinin Türkiye'de Youtube ve Twitter'a getirilen yasakla ilgili düşüncesini sorması üzerine Büyükelçi Vaskunlahti, şunları söyledi:
"Kopenhag Kriterleri'ne göre özgürlüğün altı çizilmiştir. Bu noktada da zaten düşüncemiz belli. Avrupa Birliği olarak özgürlükten yanayız. Youtube ve Twitter gibi sosyal medyaya yasak getirilmesi özgürlüğü kısıtlar."
HAVALİMANINI ZİYARET EDECEKLER
Finlandiya'nın Alanya Fahri Konsolosu Kuddusi Müftüoğlu da Finlandiya, Norveç, İsveç ve Danimarka'nın oluşturduğu İskandinav ülkelerinin her yıl kendi aralarında yaptığı seminerin, bu yıl ilk defa Alanya'da organize edildiğini dile getirdi. Finlandiya Büyükelçiliği adına bu seminere evsahipliği yaptıklarını belirten Müftüoğlu, "Başkonsoloslar, fahri konsoloslar, konsolosluk çalışanları, bu bölgeyle çalışan tur operatörleri kendi aralarında etüt çalışması yapıyor. Birbirlerini tanıma ve sorunları çözme adına bir araya geliyorlar. 2 gün sürecek bu çalışma kapsamında Gazipaşa Havalimanı ile Alanya'nın tarihi ve ören yerlerini gezdirmeyi planlıyoruz" dedi.

TE(SU/AK) (FOTOĞRAFLI)