Ezgi ÇAPA/İSTANBUL, () FİKİRTEPE'de 4’üncü yılına giren kentsel dönüşüm açmazı Fikirtepe’de düzenlenen basın toplantısında yeniden ele alındı. Fikirtepe’de 31 dönümlük arazinin ortasında tek başına kalan evin sahibi Alaaddin Demirel, “Teminatsız metinlere imza atmamız istendi. İmzalatılan sözleşmelerin garantisi yok. Büyük bir ihtimalle buradan ayrılan insanlar bir daha buraya dönemeyecek” diye konuştu.

Basın toplantısını Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği düzenledi. Merdivenköy Mahallesi'ndeki Halis Kurtça Kültür Merkezi'ndeki toplantıya bu süreçte evini yıktırmayarak tek başına kalan ve adı 'Fikirtepe inatçısı'na çıkan Alaaddin Demirel, Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği Genel Sekreteri Sabır Karakoçoğlu, avukat Hüseyin Karataş ve mimar Cemal Kurtoğlu katıldı.
İNSANLAR BİR DAHA FİKİRTEPE’YE DÖNEMEYECEK 

Alaaddin Demirel, “teminatsız metinlere imza atmamız istendi” dedi. Kentsel dönüşüme karşı olmadıklarının altını çizen Demirel, “İmzalatılan sözleşmelerin garantisi yok. Büyük bir ihtimalle buradan ayrılan insanlar bir daha buraya dönemeyecek” diye konuştu. Fikirtepe’de alınan ‘acele kamulaştırma’ kararının herhangi bir kamu yararı sağlamadığını belirten Demirel, “Bu kamulaştırma değil, el koyma. Adaletsiz bir uygulama. Hem firmaların hem bizim haklarımızı koruyan bir anlaşma istiyoruz” dedi.
İNSANLAR YANLIZLAŞTIRILDI
Avukat Hüseyin Karataş ise kentsel dönüşüm sürecinde tüzel kişilerle karşı karşıya gelen vatandaşların ‘yalnızlaştırıldıklarını’ söyleyerek, “Arkalarında bir hukukçu ordusu, içinde 40 tane tilkinin dolaştığı metinler ile geliyorlar. Karşısında avukata danışacak gücü olmayan insanlar var. İnsanlar 30 sayfa sözleşmede ne yazdığını bilmeden imzalıyorlar” diye konuştu.
PROJE MAKETİ ÜZERİNDE SATIŞ YAPIYORLAR
Müteahitlerle anlaşma sürecinde komşular arasında anlaşmazlıklar ve düşmanlıklar meydana geldiğini belirten mimar Cemal Kurtoğlu, Fikirtepe’de inşaat yapmaya talip olan firmaları eleştirdi. Kurtoğlu, “Müteahhitler Fikirtepe’ye hücum etti ama bunlar aklı başında yeterli sermayesi olan müteahhitler değil. Maket üzerinden satış yapıp sermaye birikimi sağlayan, düşük sermayeli firmalar buraya geldi" dedi.

 Kurtoğlu, “Fikirtepe’nin rant değeri çok yüksek. 4 yıllık süre çok güzel değerlendirebilir, uluslararası yarışmalar açılabilir, yaşam altyapısı düşünülerek çok güzel projeler yapılabilirdi. Fırsat kaçtı. Bu saatten sonra mevcut yasalardan kendimizi korumaya çalışıyoruz” diye konuştu.

(FOTOĞRAF)