Faik KAPTAN/İSTANBUL,() Türk Hava Yolları (THY) uçaklarında kabin içi eğlence sisteminin fiber optik kablolarla yapılması için çalışmalara başlandığı bildirildi. THY Teknik tarafından dünyada bir ilke imza atıldığı ve TC-JNF kuyruk tescilli yolcu uçağının kabininde fiber optik ile çalışan eğlence sisteminin takılması çalışmalarına Teknik Bakım Hangarı'nda başlanıldığı öğrenildi.
THY filosunda yer alan TC-JNF kuyruk tescilli Airbus A330-200 tipi 'Çanakkale' isimli uçağın kabin modifikasyonuna başlandı. Dünyada ilk kez yapılacak değişiklik ile uçağın IFE olarak adlandırılan kabin eğlence sisteminde koltuklarda yer alan ekranların bağlantıları fiber optik kablolar ile yapılacak. Fiberoptik sistemler, Lumexis tarafından üretildi.
Modifikasyon sırasında her bir ekonomi koltuğuna kişisel ekran takılacak. Bu işlemle birlikte filodaki uçakların kabin konfigrasyonlarının birbirine benzemesi sağlanacak. Kiralık uçaklarla ilgili en büyük şikayet, kabin konfigrasyonları nedeniyle alınıyordu.
Arıza oranları çok düşük olan ve aynı zamanda uçağın hafiflemesini de sağlayan bu sistem ile yakıt tasarrufu da sağlanmasının planlandığı belirtildi. Uçağın yaklaşık bir ay THY Teknik'te kalması bekleniyor.
FK