Serpil KIRKESER-İbrahim AKTÜRK-FARUK KAHRAMAN / İSTANBUL, ()
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Ergenekon Davası'nın tutuklu sanığı eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkındaki tahliye kararından sonra Silivri Cezaevi'ne geldi.
Feyzioğlu, "Ben, İlker Başbuğ içeri girdiği gün, çıktığında burada olacağımı, yanında olacağımı söylemiştim. O sözümü yerine getirebildiğim için o kadar mutluyum ki" dedi.
Metin Feyzioğlu, "Nasıl bu noktaya geldiğimizi konuşalım. Çok eziyet çekildi, acı çekildi. Ancak Anayasa Mahkemesi önce bir yolu açtı ve İlker Başbuğ'un iki noktadan insan haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Birinci nokta, malum, gerekçesiz yeterli inceleme yapılmadan tutuklama kararı verilmiş olmasıydı. Bu, Türkiye'de binlerce tutuklunun durumunu ilgilendiriyor. Türkiye'de çünkü tutuklamalar... Gerekçeli maalesef verilmiyor. İkincisi de. 15 gün içerisinde dosyaya girmesi beklenen gerekçeli kararın 8 ay olmasına rağmen hâlâ yazılmamış olması sebebiyle Yargıtay'ın inceleme yapma yetkisinin bir türlü fiilen sağlanamadığı. Bu da tutuklu olan bütün Ergenekon sanıklarını ilgilendiriyor" diye konuştu.

"BU TAHLİYE KARARI HERKESE EMSAL OLACAK BİR KARARDIR"
Feyzioğlu, "Şimdi bu ihlal kararı üzerine tahliye talebi, özel görevli malum yapıya gitmiş olsaydı, biz aşağı yukarı tahmin ediyoruz, maalesef karar olumsuz olacaktı. Özgürlük hevesimiz kursağımızda kalacaktı. Ancak Türkiye Barolar Birliği'nin evvelki ay başlatmış olduğu büyük bir kampanya oldu. Özel görevli mahkemelerin kaldırılması ve yeniden yargılama. Yeniden yargılama kısmında isteğimizi kanuna sokamamış olsak da, özel görevli mahkemelerin kaldırılmasına dair kanun kabul edildi. Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararını vermesinden bir saat bile geçmeden Sayın Cumhurbaşkanı tarafından Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe sokuldu. Böylece tahliye talebi özel görevli mahkemeye değil, İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapıldı. Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi sıfatıyla. Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi de 20. Ağır Ceza Mahkemesi'ni görevlendirdi ve 20. Ağır Ceza Mahkemesi Anayasa Mahkemesi'nin kararını doğru okudu, doğru yorumladı, İlker Başbuğ'a özgürlüğünü verdi. Bu özgürlük kararı şu anda herkese emsal olacak bir karardır. Bu tahliye kararı herkese emsal olacak bir karardır. Çünkü Ergenekon Davası'nda tutuklu bulunan herkes İlker Başbuğ durumundadır. Öyleyse bizim yargıdan beklediğimiz, bireysel başvuruda bulunmamış veya henüz bireysel başvuruları sonuçlanmamış olan sanıkların da aynı durumda olduklarına göre, tahliye taleplerinin genel mahkemelerce olumlu sonuçlanmasıdır. Bunu beklemekte de haklıyız" diye konuştu.

"İLK MÜJDEYİ BUGÜN ALDIK; ÖYLE UMUT EDİYORUM DİĞER MÜJDELER DE SIRASIYLA GELECEK"
Türkiye Barolar Birliği Başkanı, "Balyoz Davası'na geldiğimizde, özel görevli mahkemeler artık kaldırıldığına göre, tarihe karıştığına göre, TÜBİTAK'ın sahteliğini ispatlamış olduğu 5 No'lu harddisk, sonradan üretilmiş, sahte üretilmiş 5 No'lu harddiskin yeni delil olarak kullanılması, yani sahteliğin yeni delil olarak ileri sürülmesi, artık genel mahkemelerde değerlendirilecektir. Bu Balyoz Davası'nda da çok önemli umut ışığının doğduğu anlamına gelir. Hatırlarsınız, biz hep Türkiye'de binlerce namuslu hakim savcımız var, fedakar hakim savcımız var demiştik. Özel görevli mahkemeler kaldırılsın, dolayısıyla özel olarak görevlendirilmiş yapılar sonlandırılsın ve yargının namusunu yine yargı temizlesin demiştik. İlk müjdeyi bugün aldık; öyle umut ediyorum diğer müjdeler de sırasıyla gelecek" ifadelerini kullandı.
(FOTOĞRAFLI)