ABD Hükümeti’nin desteği ile yayın yapan Amerika’nın Sesi Radyosu (VOA) Muhabiri Jerome Socolovsky’nin Pensilvanya’da Fethullah Gülen ile yapmak istediği röportajı yabancı bir medya kuruluşu ile görüşmenin Türkiye’de “Uluslararası bir komploya dahil olmak olarak algılandığı” gerekçesiyle kabul edilmedi.
Radyo, aynı zamanda televizyon yayını bulunan Amerika’nın Sesi'nin dün akşamki yayınında 1999 yılında askerlerle uyuşmazlığa düşen Fethullah Gülen’in, o dönem okyanusun öbür ucunda, Pennsylvania eyaletinde normalde Türk-Amerikan çocukları için bir kamp olarak kullanılan eve yerleşmeye karar verdiği belirtildi. Haberde, 72 yaşındaki Fethullah Gülen’in sağlığı bozulsa da Türkiye’de hala nüfuzlu bir kişi olmayı sürdürdüğü ifade edildi. Aynı zamanda televizyon yayını bulunan Amerika’nın Sesi, Gülen’in o tarihden bu yana Pensilvanya’daki Pocono Dağları yakınındaki bu evde yaşamını sürdürdüğünü aktardı. Haberde, Amerika’nın Sesi muhabiri Jerome Socolovsky’nin, Fetuhullah Gülen’iin Saylorsburg Pensilvanya’daki Golden Age İbadet ve Dinleme Merkezi adlı evini ziyaret ettiği belirtilirken şöyle denildi:
ASLANDOĞAN, GÜLEN’İ MARTIN LUTHER KING’E BENZETTİ
"Ev, New York’a arabayla yarım saat mesafede. Socolovsky’le Fethullah Gülen adına konuşan Alp Aslandoğan, Gülen’in yabancı basınla görüşme konusunda son derece hassas olduğunu söyleyerek kendisiyle görüşme talebini çevirdi. Aslandoğan Türkiye’de yabancı bir medya kuruluşuyla görüşmenin, 'Ne yazık ki uluslararası bir komploya dahil olmak olarak algılandığını' belirtti. Aslandoğan ayrıca, Fethullah Gülen’in şeker hastalığı ve bazı diğer sağlık sorunları nedeniyle ön plana çıkmak istemediğini söyledi. Alp Aslandoğan, yolsuzluk iddialarını inceleyen polis ve savcıların Gülen Hareketi’ne yakınlıkları ve sempatileri nedeniyle hedef haline geldiğini kaydediyor. Karşıtları Gülen Hareketi’ni kişi temelli bir cemaat olarak görürken, yandaşları belki de bu algılayışı değiştirmek için ‘Hizmet Hareketi’ demeyi tercih ediyor. Aslandoğan’a göre, Fethullah Gülen, Amerikalı medeni haklar savunucusu Martin Luther King’e benziyor. Sivil haklar savunucularının şiddeti reddettiğine dikkati çeken Aslandoğan Gülen’in de yaşam boyu şiddeti eleştirdiğini söylüyor ve 11 Eylül’den sonra Gülen’in, Usame Bin Ladin’e “canavar” yakıştırması yaptığını hatırlatıyor. Gülen, Türkiye’deki yıllarında yandaşlarına eğitim almalarını tavsiye etmiş. Hareketin dünyanın birçok yerinde yüzlerce okulu ve hayır kurumu var. Aslandoğan, New York’taki Alliance for Shared Values (AFSV)-Ortak Değerler İttifakı’nın başkanı. Kendisi, hareketin temel görüşlerinden birinin, herkesin ortak değerler çerçevesinde toplanabileceği olduğunu belirtiyor. Gülen’in barış ve hoşgörü mesajları Amerika’da önemli isimlerden övgü aldı. Eski Dışişleri Bakanları Madeleine Alrbright ve James Baker’ın yanı sıra Bill Clinton da Gülen Hareketi’nin kurumlarında konuşma yaptı."
GÜLEN HAREKETİ’Nİ YAZAN AMERİKALI UZMANIN DEĞERLENDİRMESİ
Loyola Üniversitesi’nden Prof. Joshua Hendrik, Gülen Hakereketi’nin, Medeni Haklar Hareketi’nden çok 1980’lerde oluşan sağcı ve Protestan bir hareket olan Moral Majority, yani Ahlaki Çoğunluk hareketine benzediğini savundu. Gülen Hareketi ile ilgili bir kitabı yayınlanan Hendrik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Gülen Hareketi hakkındaki suçlamalarının yersiz olmayabileceğini söyledi. Prof. Dr. Hendrik hareketin son derece güçlü, etkili ve amaçlarına ulaşma konusunda bir soruşturmaya etki etmeye varacak derecede kararlı olduğunu kaydetti. Amerikalı uzman, 1990’larda Türkiye’de laik düzenle çatışan Fethullah Gülen’in, yurt dışında artan nüfuzunu ülke içinde güce dönüştürmeyi hedef haline getirdiğini savunurken, “Eğer ‘Paralel devlet’ kurmakla ve kontrolü tamamen ele geçirip cumhuriyeti İslamlaştırmak amacıyla yetkili devlet kurumlarında yükselmeye çalışmakla eleştiriliyorsanız, bunu başarmak Madeleine Albright, James Baker ve Bill Clinton gibi kişilerin videolarını çekip sizin adınıza konuşmalarını sağlamak çok yardımcı olur” diye konuştu.
ABD’DEKİ OKULLARA ARAŞTIRMA
Amerika’nın Sesi, ABD’de 145 okula sahip hareketle ilgili kuşkuların arttığını ifade ederken. Teksas eyaletinde Gülen Hareketi’ne bağlı okulların, çalışma vizelerinde sahtecilik ve vergilerin kötüye kullanımı suçlamalarıyla karşı karşıya olduğunu bildirdi. Haberde, New Orleans’da harekete bağlı başka bir okulda ise Federal Soruşturma Bü cinsel istismar iddialarını araştırdığını aktarılırken, “Fethullah Gülen’in yaşadığı Saylorsburg kasabasında görüştüğümüz restoran sahibi Joyce McGarry, Fethullah Gülen’in ismini hiç duymamış ve ismi telaffuzda zorlanınca gülüyor. Ancak birkaç ay önce Gülen karşıtı bir gösteri düzenleyen Türk kökenli Amerikalılar, restorana uğramış ve McGarry’ye hareketin Amerika’daki okullarından bahsetmiş, ayrıca Gülen’i radikal bir İslamcı olarak tanıtan bir internet sitesinden bir çıktı vermiş. Göstericiler, McGarry’ye ‘Komşularınızın kim olduğuna dikkat edin’ uyarısını da eklemiş“ diye konuştu.