Ergün TOS/FETHİYE (Muğla), () - MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde, Çevre Haftası dolayısıyla 'kontak kapatma' eylemi yapan vatandaşlar, 'Gaza değil pedala bas' sloganıyla Fethiye Belediyesi tarafından düzenlenen bisiklet turuna katıldı.
Fethiye Belediyesi'nin çağrısı üzerine otomobillerini evde bırakarak şehir merkezine bisikletle gelen yaklaşık 150 kişi, Beşkaza Meydanı'nda toplandı. Etkinliğin başladığı meydana gelen, ancak bisikleti olmadığı için tura katılamayan ihtiyaç sahibi çocuklara, belediye yetkilileri tarafından 90 bisiklet hediye edildi.
Yaşları 8 ile 15 arasında değişen çocukların bisikletlerini teslim almasının ardından başlayan tur, Akdeniz Caddesi üzerindeki bisiklet yolunda devam etti. Çevre bilincinin artırılması ve bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasını hedefleyen tur, 4 kilometrelik parkurun geçilmesinin ardından Fethiye Cazibe Merkezi'nde son buldu.
'FETHİYE'NİN TEK KURTULUŞU BİSİKLET'
Gün boyu gezilerini bisikletle yaptıktan sonra tura katılan Fethiye Belediye Başkanı Demokrat Partili Behçet Saatcı, Fethiye'de ve tüm Türkiye'de trafik sorununu çözmenin tek yolunun bisiklet kullanımını artırmaktan geçtiğini söyledi. Şehirler için bisiklet yollarının, araç yolları ve araç park yerlerinden daha önemli olduğunu vurgulayan Saatcı, "Bizde öyle bir alışkanlık var ki yemek yediğin yerden aracını seyredeceksin. Ya da tuvalete giderken, tuvaletin önüne park edeceksin. Böyle bir şey yok. İskandinav ülkelerinde başbakan bisiklete biniyor. Bizde de bu alışkanlıklar biraz zaman alacak. Ancak doğa daha fazla tahrip olmadan bu alışkanlıkları kazanmamız gerekiyor. Trafik sorununa karşı Fethiye'nin tek kurtuluşu özellikle şehir içinde bisiklettir" dedi.
Tura katılan Ezgi Cüceoğlu ise günlük hayatta bisiklet kullandığını belirterek, pedal çevirmenin sağlık açısından da önemli olduğunu kaydetti. Bisiklet sürerken kendini özgür hissettiğini anlatan Cüceoğlu, şehir içinde bisikletle ulaşımın diğer araçlara göre çok daha hızlı ve pratik olduğunu dile getirdi.
Fethiye'de yerleşik yaşayan İngiliz Kirsty Conner da "Bisiklet kullanımını kesinlikle tavsiye ediyorum. Çoğu zaman arkadaşlarım ve ailemle Göcek'e, sonra Çalış'a bisikletle gidiyoruz. Sağlık açısından çok iyi ve çok zevkli. Kendimi hep çok daha iyi hissediyorum. Trafik açısından ise biraz korkuyorum. Sürücüler bisikletlileri dikkate almayabiliyor" diye konuştu.

ET(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)