Ergün TOS/FETHİYE (Muğla), () - MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde, nesli tükenmekte olduğu için koruma altına alınan caretta carettalar, yumurtalarından çıkarak denizle buluştu.
Fethiye'nin Çalış Plajı'nda anne carettaların kuma gömdüğü yumurtalarından çıkan yavru carettalar, dünyaya gözlerini açtı. Öğle saatlerinde yumurtadan çıkan minik carettalar, plajda caretta türünün devamını sağlamak için incelemeler yapan Avusturya Viyana Üniversitesi ile Hacettepe Üniversitesi'nden öğrenciler tarafından fark edildi. Yavru carettalar plajdaki tatilciler ve sokak hayvanlarının saldırılarından korunması için gece denize bırakılmak üzere Viyana Üniversitesi'nden biyolog Christine Fellhafer gözetiminde kovaya konuldu. Yavruların yumurtadan çıkışı bölgedeki yerli ve yabancı tatilciler tarafından da ilgiyle takip edildi.
KOVAYLA DENİZE TAŞINDILAR
Akşam saatlerine kadar kovada bekletilen caretta yavruları, gece Çalış Plajı'nda denize bırakıldı. Yavru carettalar kısa süren bocalamanın ardından denizde gözden kayboldu. Viyana Üniversitesi'nden biyolog Maria Lambrapoulos, amaçlarının yumurtadan çıkan yavruların güvenli şekilde denize ulaşmasını sağlamak olduğunu dile getirdi.
55 YAVRU BIRAKTILAR
Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü son sınıf öğrencisi Yunus Emre ise yumurtadan çıkan 55 caretta yavrusunu karanlığın çökmesiyle birlikte denize bıraktıklarını söyledi. Yavruların gündüz saatlerinde ışıktan olumsuz etkilendiğini anlatan Emre, deniz yüzeyine vuran ay ışığından yararlanan yavruların yönünü çok daha kolay bulduğunu kaydetti.

FOTOĞRAFLI