Ergün TOS/FETHİYE (Muğla), () - MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'ndeki Kumburnu ve Belceğiz plajlarının işletme hakkının Muğla Valiliği tarafından Muğla El Sanatları Şirketi'nden (MELSA) alınarak özel bir şirkete ihale edilmesine tepkiler büyüyor. Fethiye Belediye Başkanı Demokrat Partili Behçet Saatcı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve turizmciler, eylem kararı aldı.
Ölüdeniz'deki Kumburnu ve Belceğiz plajlarının işletme hakkı, Muğla Valiliği tarafından geçen 21 Mart'ta MELSA'dan alındı. Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, geçen pazartesi günü MELSA'dan plajdaki şezlong ve plaj şemsiyelerini boşaltmasını istedi. Yaklaşık 3 bin şezlong ve güneş şemsiyesi gün boyu süren çalışma sonunda toplatılırken, turistler büyük şaşkınlık yaşadı. Tahliye işlemi sırasında çok sayıda yerli ve yabancı turist güneşlendikleri şezlonglardan kaldırılınca Fethiye halkı ve turizmciler yaşananlara büyük tepki gösterdi.
PLAJ İSYANI
Kumburnu ve Belceğiz plajlarının yeniden ihaleye çıkarılarak tabiat parkının giriş kapısı, otopark ve su sporları faaliyetlerinin MUÇEV Turizm Şirketi, büfe, kafeterya, şemsiye ve şezlongların ise ihaleyi kazanan özel bir firma tarafından işletileceğinin duyulması Fethiye Belediyesi, sivil toplum kuruluşları ve turizmcileri isyan ettirdi.
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı'nın çağrısı üzerine bir araya gelerek eylem kararı alan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Fethiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Fethiye Esnaf Kefalet Odası, Fethiye Turizm Otelciler Birliği, Ölüdeniz Turizm Geliştirme Kooperatifi başta olmak üzere sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve turizmciler ortak bir bildiri yayınladı.
'SEYDİKEMER'E GÖSTERİLEN YAKLAŞIM BİZDEN NEDEN ESİRGENİYOR'
Bildiriyi okuyan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, şöyle dedi:
"Yaz sezonunda yüz binlerce kişinin ziyaret ettiği Saklıkent Kanyonu'nun işletme hakkı AKP'li Seydikemer Belediyesi'ne verildi. Yetkililere soruyorum; Seydikemer'e gösterilen yaklaşım bizden neden esirgeniyor? Fethiye'nin ve Ölüdeniz'in suçunu bilmek istiyoruz. Bu çıkışımızın siyasetle ilgili olmadığı zaten buraya toplanan arkadaşlarımızın dokularından bellidir. Bu hareket bir hak arama başkaldırısıdır. Ve bu değerler, bize bırakılıncaya kadar sürdürülecektir. Aynı zamanda Ölüdeniz Platformu 29 Haziran Pazar günü saat 17.00'de Kumburnu Plajı girişinde miting düzenleyecektir. Fethiyeliler'i kendi mallarına sahip çıkmaya davet ediyorum."
'BELCEĞİZ BONUS OLARAK VERİLDİ'
Bildiriyi okuduktan sonra açıklamalarını sürdüren Behçet Saatcı, Ölüdeniz Mahallesi'nin altyapı ve üstyapı sorunları çözülmemişken, plajdan elde edilecek gelirlerin Fethiye dışına çıkarılmasının hukuksuzluk olduğunu söyledi. Saatcı, Belceğiz Plajı'nın son ihalede Kumburnu'nun 'bonusu' olarak verildiğini iddia etti.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN DESTEK
Ölüdeniz Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mümtaz Kökten de plaj gelirlerinin Fethiye'de kalması gerektiğini söyledi.
Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Yavuz Torunoğulları ise "Fethiye'de olan bir kaynağın Fethiyeliler tarafından işletilmesi en doğal hakkıdır" dedi.
'BÜYÜK HUKUKSUZLUK'
Saklıkent kanyonunun gelirinin Seydikemer Belediyesi'ne verildiğini söyleyen Fethiye Kent Konseyi Başkanı Mustafa Şıkman şöyle dedi:
"Bölgelerin değerlerinin işletilmesi belediyeler tarafından yapılacaksa eğer kural böyleyse, Fethiye'nin doğal güzellikleri de Fethiye Belediyesi'ne verilmelidir. Burada çifte standart ve hukuksuzluk vardır."

FOTOĞRAFLI