DENİZ ve kıyı koruma alanları arasında yer alan Muğla’nın Fethiye İlçesi Göcek Körfezi, Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sistemenin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında hayata geçirilen çalışmalarla önemli kazanımlar elde etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında çalışmaların devam ettiği Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi’nde sadece turizmden elde edilen yıllık gelir 378 milyon lira olarak hesaplandığı bildirildi.
Fethiye-Göcek ÖÇK Bölgesi, evsahipliği yaptığı denizel canlılar açısından bereketli bir yer olduğu belirtilen açıklamada, “Bölgedeki 112 denizel makroskobik tür arasında 'İribaş' cinsi deniz kaplumbağası, 13 tür deniz algleri, 3 tür deniz çayırı, 35 tür de balık bulunuyor. Bunun haricinde, 134 tür kuş ve 17 tür memeli yaşıyor. Bölgedeki balıkçılık faaliyetlerinin yöreye yıllık katkısı 720 bin lira. Dünyada sadece Akdeniz havzasında bulunan deniz çayırları (Posidonia oceanica), ormanlardan beş kat daha fazla karbonu tutup depolayarak iklimin düzenlenmesinde hayati önem taşıyor. Deniz çayırları bu özellikleriyle Fethiye-Göcek ÖÇK Bölgesi’ne yıllık 1.8 milyon lira değer katıyor. Deniz çayırları ayrıca erozyon kontrolünde de başrolü oynuyor ve bu yönüyle bölgeye yıllık yaklaşık 872 bin lira yıllık değer sağlıyor” denildi.
Yılda yaklaşık 16 milyon lira tutarında atık su arıtma maliyeti karşılayan bölgede, turizmden elde edilen gelirin de parmak ısırttığı belirtildi. Açıklamada, “Toplamda 378 milyon liralık turizm geliri, alanda elde edilen toplam gelirin yüzde 95’ini karşılıyor. Fethiye-Göcek ÖÇK Bölgesi’nde sadece deniz ile ilgili aktivitelerden elde edilen yıllık gelir, 44 milyon lira olarak belirlenirken, bunun 21 milyon lirası marinalardan, 11 milyon lirası da tekne turlarından sağlanıyor” ifadelerine yer verildi.

MS(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)