ANTALYA'da 6 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonucu felç olan ve kimliği tespit edilemeyen, hastanedekilerin 'Umut' adını verdiği gencin Samsun'da yaklaşık 7 ay süren tedavisi boyunca doktorları tarafından Rusça müzik dinletildi. Yıllarca yatağa mahkum olan Umut, robotlu tedavi sonrası ilk kez koltukta oturabildi.
Antalya'da 30 Ağustos 2008 tarihinde geçirdiği trafik kazası sonucu felç olan ve kimliği tespit edilemeyen, hastanedekilerin 'Umut' adını verdiği gence, Antalya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nce 'Mustafa Öz' adıyla kimlik çıkartıldı. Kemik yaşı hesaplanarak doğum tarihi belirlenen ve şimdi 22 yaşında olan Umut, o tarihten beri koruyucu anneliğini üstlenen Gülsüm Kabadayı'ya birlikte yaklaşık 7 ay Samsun'da kaldı.
Samsun RAMATEM'de tedavi gören Umut ve koruyucu annesi Gülsüm Kabadayı, 1 hafta önce Antalya'ya döndü.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ak Parti Muratpaşa İlçe Başkanı Abdullah Işıkhan ve belediye görevlileri, Rus olabileceği değerlendirilen ve İnterpol'ün de kan örnekleri alarak, gerçek ailesini arama çalışmalarını yürüttüğü Umut'u, evinde ziyaret etti. Umut'un Samsun'daki tedavi sürecine ilişkin bilgi veren Gülsüm Kabadayı, kaza geçirdiği ilk dönemler yaşamasına olasılık verilmeyen, o tarihte 40 kiloya yakın ağırlıkta tüm vücudu felç olan Umut'un, bu süreçte elini kaldırabilir hale geldiğini ve ilk defa koltukta oturabildiğini söyledi. Umut'un gıdıklandığı, çişini 'tıs tıs' diye haber verdiği ve tutabildiği anlatan Gülsüm Kabadayı, böylece daha önce günde 30 bez kullanırken bu sayının şimdi 4-5'e düştüğünü söyledi.
HER GÜN RUSÇA MÜZİK DİNLEDİ
Kabadayı, Rusya veya etrafındaki bir ülkenin vatandaşı olabileceğinden büyük şüphe duyulan ve Rusya'da da büyük ilgi uyandıran Umut'a Samsun RAMATEM'deki tedavisi sırasında görüntülü olarak da her gün Rusça müzik dinletildiğini söyledi. Rusça'ya karşı Umut'un tepkilerinin farklı olduğunu belirten Kabadayı, tekerlekli sandalyesiyle gezmek istediği zaman 'han han' diyebildiğini, ayrıca 'Allah' ve 'Anne' kelimelerini söylediğini de anlattı.
TEDAVİ ALANYA'DA DEVAM EDECEK
Gülsüm Kabadayı, Samsun RAMATEM'de uygulanan robotlu tedavinin Alanya'da devlet hastanesinde devam edeceğini, resmi işlemler bittikten sonra Alanya'ya gideceklerini kaydetti. İlk robotlu tedavinin yürütüldüğü Samsun'da doktorların Umut'un tedavisinin devam etmesi halinde yürüyebileceğini söylediklerini belirten Kabadayı, Alanya'da tedavi için yılda 60 seans, yani 2 ay süre verildiğini, ancak Umut iyi olana kadar aralıksız tedavinin sürmesi için Menderes Türel'den yardım istedi. Menderes Türel ise Umut'un tedavisi için gereken desteği gösterme sözü verdi.

FOTOĞRAFLI