Taylan YILDIRIM/İZMİR, () - TÜRKİYE Wushu Federasyonu Başkanı Abdurrahman Akyüz'ün kızı Zeynep Makbule Akyüz, başörtülü olarak Avrupa şampiyonasındaki karşılaşmaya  gerekçesiyle diskalifiye edildi, ardından 2 yıl men cezası aldı.
Federasyonun da kadın takımı için, turnuvaya katılmama kararı vermesi tartışma yarattı. Milli takımının aday kadın sporcuları, Federasyon Başkanı Akyüz'ün, kızının turnuvaya katılamaması nedeniyle kendilerini de cezalandırdığını öne sürdü. Türkiye'yi boks milli takımında da temsil eden wushu sporcularından İzmirli Hatice Alıç, "Burası aile federasyonu değil. Onun kızı gidemiyorsa bizler varız. Ben yıllarca emek verdim. Ülkemizi temsil edip bayrağımı dalgalandırmak istiyorum" dedi.
Geçen yıl Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapılan Avrupa Wushu şampiyonasında, karşılaşaya türbanıyla çıkan sporculardan aynı zamanda Türkiye Wushu Fedarasyonu Başkanı Abdurrahman Akyüz'ün kızı Zeynep Makbule Akyüz, diskalifiye edildi. Federasyondan konuyla ilgili yapılan açıklama ardından Federasyon Başkanı Abdurrahman Akyüz ile kızı Zeynep Makbule Akyüz hakkında, Avrupa Wushu Federasyonu 2 yıl karşılaşmalardan yasaklanma cezası verildi.
KADIN MİLLİ TAKIMI ÇEKİLDİ
Avrupa Wushu Federasyonu'nun verdiği karar sonrasında, Türkiye Wushu Federasyonu yönetim kurulu, ilk olarak hem erkek hem de kadın milli takımının şampiyonaya katılmamasına karar verdi. Daha sonra federasyonun bu kararını değiştirerek sadece kadın milli takımının katılmamasına karar vermesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Milli takımın aday kadrosunda yer alan 7 kadın sporcu, gelişmelere tepki gösterdi. Federasyon Başkanı Abdurrahman Akyüz'ün kızının katılamadığı bir turnuvada kendilerini de göndermeyip cezalandırdığını öne sürdü.
Wushu sporu ile 3 yıldan bu yana uğraşan ve Türkiye şampiyonu olan İzmirli Hatice Alıç, da gelişmelere tepki gösterdi. Türkiye'yi boks milli takımında da 10 yıl temsil eden Alıç, şöyle dedi:
"Burası aile federasyonu değil. Onun kızı gidemiyorsa bizler varız. Yıllarca emek verdim. Ülkemizi temsil edip bayrağımı dalgalandırmak istiyorum. Bunun için de gecemi gündüzüme katarak çalıştım. Antrenman yaptım. Ben gerek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na, gerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, gerekse Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e mektuplar yazdım. Bunun düzeltilmesini istedim ama cevap gelmedi. Avrupa ülkeleri bizi başörtüsünü bahane ederek engellemek istiyorsa, bizler de kadın dayanışması göstererek çıkar yine Avrupa'da şampiyon oluruz. Ama biz engellenmeyelim." 
Hatice Alıç, girişimlerinin başarısız olması durumunda, Avrupa Wushu Fedarasyonu'nun doğrudan milli takım düzeyinde kendilerini davet etmesi için de başvuruda bulunacaklarını ekledi.
"KARAR DÜZELTİLMEZSE KATILMAYACAĞIZ"
Türkiye Wushu Fedarasyonu Başkanı Abdurrahman Akyüz ise, kendisi ve kızının yasaklanma cezası aldığını doğruladı. Kendilerine yönelik insanlık suçunun işlendiğini öne süren Akyüz, şöyle konuştu:
"Olayın benim ve kızımla ilgisi yok. Olay tamamen başörtüsü meselesi. Kızım geçen sene diskalifiye edildi. Ardından bizlere ceza verildi. Yönetim kurulumuz da bu yönde bir karar aldı. Avrupa Wushu Federasyonu'nun verdiği cezaya itiraz ettik ama kabul edilmedi. Bunların yaptığı, bir insanlık suçu, kızımın dünya şampiyonalarında dereceleri var. Bize ancak başörtüsü olmadan katılabileceğimiz söylendi. Bizler de kabul etmedik. Bu inancımıza saldırıdır. Dünya şampiyonalarında hiçbir sıkıntı yok ama neden Avupa'da var, bunu anlamıyorum. Değerlerimize, inançlarımıza haraket ettikleri için de gitmeyeceğiz. Bu karar kaldırılıncaya kadar da bu devam edecek." 
Turnuvada Türkiye adına büyükler, üst gençler, alt gençler katagorilerinde 52 erkek sporcunun mücadele edeceği açıklandı. Teknik ekip ve yöneticilerle birlikte kafile toplam 70 kişiden oluşuyor.
KIZIYLA İLGİLİ İDDİAYLA GÜNDEME GELMİŞTİ
Türkiye Wushu Fedarasyonu Başkanı Abdurrahman Akyüz'ün adı daha öncede diğer kızı Elif Akyüz'ü, hakemlere rüşvet vererek dünya şampiyonu yaptığı iddiasıyla gündeme gelmişti. Akyüz'ün kızı Elif Akyüz, 10 Ekim 2012 tarihinde 11'inci Dünya Wushu Şampiyonası'nda, 'Kuzey Mızrağı' stilinde, 9.60'lık derecesiyle çeşitli ülkelerden gelen 31 rakibini geride bırakarak şampiyon olmuştu. Ancak, organizasyonu yapan firmada çalışan Ersin Metin Yavuz, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na verdiği şikayet dilekçesinde, Abdurrahman Akyüz'ün hakemlere verdiği 7 'Rolex' marka saat ile 14 bin dolar rüşvetle kızı Elif Akyüz'ün şampiyon olduğunu ileri sürdümüştü. Akyüz iddiaları yalanlamıştı.

TY(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI) 

 

Wushu