ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel'in, bu yıl 15'incisi düzenlenecek Uluslararası Antalya Piyano Festivali'nin, genel sanat yönetmeni Fazıl Say olmadan yoluna devam edebileceğini söylemesi ve sanatçının festivalde yer almayacağını açıklamasının ardından, organizatör Kadir Dursun da festivalden ayrılma kararı aldı.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, başkan seçildikten sonra 30 Nisan Çarşamba günü yaptığı ilk basın toplantısında, bu yıl 7- 29 Kasım tarihleri arasında 15'incisi düzenlenecek Uluslararası Antalya Piyano Festivali'nin, genel sanat yönetmenliğini yapan Fazıl Say olmadan da yoluna devam edebileceğini söyledi. Türel, bu toplantıda şu görüşlere yer verdi:
"Fazıl Say'la ilgili seçimlerden önce televizyon programlarında konuşmalar yaptım. Kendisinin siyasi söyleminin beni ilgilendirmediğini, dostluğunun, arkadaşlığının önemli olduğunu, şeref olduğunu ifade ettim. Ancak ertesi gün Sayın Fazıl Say Twitter'da, 'Ben Menderes Türel gibi bir adama selam bile vermem. O benim arkadaşım değil, O kimmiş' tarzında beyanlarda bulundu. Tabi beni üzdü. Kendisinin şahsıma karşı böyle yakışıksız tavır sergilemesi beni üzdü. Dolayısıyla piyano festivali konusunda kendisinin tavrının ne olacağını göreceğiz. Bekleyeceğiz. Fazıl Say ya da Fazıl Say'sız piyano festivali devam eder. Bundan kimsenin şüphesi olmasın."
SAY'IN CEVABI GECİKMEDİ
Ertesi gün Facebook ve Twitter üzerinden yayımladığı mesajlarla düşüncelerini paylaşan Fazıl Say ise festivalin 15 yıldır devam ettiğini ve Avrupa'nın en iyilerinden biri haline geldiğini belirterek, şunları ifade etti:
"Festival sürecinde 4 belediye başkanı gördük. Bugünkü belediye başkanı şahıs festivalin Fazıl Say'lı ya da Fazıl Say'sız devam edeceğini ima etmiş basına. Şu bir gerçektir, suçsuz yere yargılandığım ve 10 ay ceza aldığım için hiçbir AKP'li dostum olamaz. Yanımda bile duramaz. Bu şartlarda AKP belediyesınin kazandığı bir şehirde bir aydınlanmayı temsil eden bizim festivalimize ne olacak ben de merak ediyorum. Bu festival sonuçta başta Kadir Dursun'un ve Fazıl Say'ın 15 yıl gözü gibi baktıkları çocuğudur. Filanca kişinin filanca şartını kabul edecek kişiler değiliz. İstenmediğimiz yerde duracak da değiliz. Benim artık yanımda bile duramayacak olan o şahıs, kararı kendi verecek. Antalya'nın medarı iftiharı bir festivale devam etmek istiyorsa bu şartlarda buyursun etsin. Bana gelince. Benim durumumun bir çözümü yok. Bana yol göründü. Ömrüm boyunca hatırlayacağım. İyi konserler verdik. Güzel anlardı. Antalya belediye başkanı ilk icraat olarak Fazıl Say'ın festivalinden Fazıl Say'ı kovuyor. Kutluyoruz."
AYRILMA KARARINI DUYURDU
O tarihten itibaren görüşmeler sürerken festival organizasyonunu yapan Forte Prodüksiyon şirketi sahibi Kadir Dursun, da bugün yaptığı bir açıklamayla festival organizasyonundan ayrıldığını duyurdu. Açıklamayı Facebook üzerinden paylaşan Dursun, şunlara yer verdi:
"Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği, genel sanat yönetmenliğini Fazıl Say’ın yaptığı Uluslararası Antalya Piyano Festivali; gerek sanat kalitesi, gerekse uluslararası niteliği ile şehrin festivali haline gelmiştir. Belediyenin değişmesi ile yaşanan gelişmeler ve Sn. Fazıl Say’ın festivalin sanat yönetmenliğinden ayrılma kararı alması neticesinde; ilk günden bu yana organizasyonunu yaptığım festivalden ayrılma kararı aldığımı üzüntüyle bildirmek zorundayım. 14 yıldır büyük bir özveri ile çalışmaya gayret ettiğim festivalin yaşaması için, bundan sonra da bilgi birikimimi ve deneyimimi paylaşmaktan mutluluk duyacağımı belirtmek isterim.
Gerek iş, gerekse özel hayatımda bana birçok fırsat sunan ve festivalin organizasyonunda hiçbir zaman desteğini esirgemeyen Sn. Fazıl Say başta olmak üzere; tüm belediye başkanlarımıza, sponsorlarımıza, değerli medya mensupları ve yazarlarımıza, sanat camiasına, çalışma arkadaşlarımıza, festivalimize katılan sanatçılarımıza ve ilk günden bu yana festivale sahip çıkan değerli Antalya halkına ve sanatseverlere sonsuz teşekkürlerimi sunarım."
Büyükşehir Belediyesi'in Fazıl Say'ın ayrılmasından sonra festivalin genel sanat yönetmenliğini yapması için orkestra şefi Gürer Aykal ile anlaştığı belirtildi.

FOTOĞRAFLI