Erdinç ALKAN/SOMA, KIRKAĞAÇ (Manisa), () - MANİSA'nın Soma İlçesi'ndeki faciada madenden dışarıya çıkabilen işçilerden 10 yıllık madenci Özcan Cüce, vardiya bitimi hazırlık yaptıkları sırada dumanların biranda çevreyi kapladığını söyledi. Dışarıya bağlanan bir boruyu kesip nefes alması sayesinde hayatta kalabildiğini anlatan Cüce, arkadaşlarının cesetleri arasından yürüyüp dışarı çıktığını söyledi.
Facianın olduğu madenden kurtulmayı başarabilen işçilerden 10 yıllık maden işçisi 30 yaşındaki Özcan Cüce, yaşadığı o anları 'ya anlattı. Vardiya bitimi biranda çevreyi dumanların kapladığını söyleyen Cüce, "Binme bandının bulunduğu bölüme geldik. Buradan pis hava geldiği için çıkamadık. Uzun bir zaman bekledik. Ardından ortalığı tamamen duman kapladı. Ağzımızı kapattık. Bu sefer gözlerimiz yanmaya başladı. Gözlemiz kapalı 1 saat burada durduk. Mekanizenin kaçamağı dediğimiz yer var oraya gittik. Orada hava temizdi. Üç galeride çalışan yaklaşık 143 kişi ile mekanizenin kaçamağı denilen bölümde 1 saat bekledik. Buranın da duman ile dolmaya başlaması sonucu çevreye dağıldık" dedi.
"5-10 METRE ARAYLA ARKADAŞLARIM YERDE YATIYORDU"
Arkadaşlarının bayılmaya başlaması üzerine buradan uzaklaştıklarını söyleyen Cüce, "Arkadaşımızın biri burada bayıldı, kaldı. Sonra buradan uzaklaştık. Bayılan arkadaşımızı diğerleri yerde sürükledi. Mekanizenin ayağı denilen kısmın içine girdik. Burada hepimiz kendimizden geçmeye başladık. Gaz maskemi en son kullanırım diye çantamda hazır tutuyordum. Belimden çıkaramam diye çantama koymuştum. Kendimden geçmeye başladım. Maskeyi zor taktım. Burnumu ağzımı zorla kapattım maskeyle. Çünkü kendimden geçmeye başlamıştım. Arkadaşlarım "Özcan", "Özcan" diye seslendi. Sadece sesleri duyuyordum, cevap veremiyordum. Tamamen elim ayağım boşaldı, kendimden geçmeye başladım. Sonra bütün arkadaşlarım 'buradan ayrılıyoruz' dedi, çevreye dağıldı. Dolanırken bir hortum buldum onu kestim. 3- 4 saat o hortumdan gelen havadan nefes aldım. Oksijen almaya başlayınca da kendime geldim. Yanımdan arkadaşlarım geçiyordu. Onlara gitmeyin, dumanın üstüne gidiyosunuz dedim. Diğer arkadaşlarım gitti, ben burada kaldım. 3-4 saat tek başıma bekledim. Lambamın ışığı da biter diye korkuyordum. Çünkü devamlı duman geliyordu. Ne zaman kesileceğini bilmiyordum. Bekledim 3- 4 saat sonra duman kesildi. Yavaş yavaş yürümeye başladım. 5'er 10'er metre arayla, yanımdan geçen arkadaşlar yolda yatıyordu. Bayılmışlar, kendilerini yola atmışlar. Onların yanından zorla geçtim. Hala dumanın etkisi vardı. Yanan yerin olduğu bölgeye vardım. Buradan geçebilirmiyim diye baktım, cesaret edemedim. İyiki de geçemedim. Buradan ayrıldım. Başka bir kaçamak bölgesi vardı. Nefesliğe girdiğimiz yer. Oraya girdim şef bana bağırdı. "Nereden geliyorsun dedi", Ben de senin amirlerin yönlendirdi dedim. Mekanizma bölümünde bütün arkadaşlarımızın yolda kaldığını söyledim. Bana "tamam, tamam sen geç" dedi. Oradan nefesliğe çıktım. Buradan sağa sola kaçanlar ile orada tekrar birleştik. Birbirimize destek ola ola yavaş yavaş yürüdük. Bizleri yolda kurtarma ekipleri karşıladı. Ekipler bizi dışarı çıkardı" diye konuştu.

EA (AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)