Oktay ÇAYIRLI/MİLAS (Muğla), () - MANİSA'nın Soma İlçesi'ndeki 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden faciasının ardından tutuklanan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru'nun Muğla'nın Milas ilçesinde çiftçilik yapan babası 76 yaşındaki Turgut Doğru, oğlunun işçilerin başına bir şey gelsin istemeyen titiz biri olduğunu ileri sürüp, "Ama yine de buna rağmen bir hatası, suçu varsa cezasını çeksin" dedi.
Facia haberini televizyondan öğrendikten hemen sonra otomobil kiralayıp Soma'ya gittiğini anlatan Turgut Doğru, "Oğlum için geceleri salyangoz toplayıp sabah sattım ve okula öyle gönderdim. Madendeki kaza haberini alır almaz köyden bir araç buldum ve hemen Soma'ya geldim. Saat 01.00'de Soma'ya ulaştım. Sabah kadar madende bekledim. Oradaki çalışmaları kenardan izledim ve hep dua ettim. Ama benim kim olduğumu öğrenirlerse tepki gösterirler diye kimliğimi açıklamadım. Aynı madende 6 yıldır makine mühendisi olarak çalışan oğlum Nihat Doğru ile görüştüm. Oğlum, ağabeyi Ramazan ve kendisinini iyi olduğu söyleyip, 'Burada durum iyi değil senin beklemenin anlamı yok' dedi. Bu görüşmenin ardından sabah Milas"a döndüm" dedi.
Oğlunun bayram tatillerinde geldiğinde sürekli çalıştığı kömürü işletmesindekilerle telefonla görüştüğünü anlatan 5'i kız 8 çocuk babası Doğru, "Oğlum buradayken bile elinden telefon hiç düşmezdi. Sürekli madenle ilgili bilgiler alırdı. Bir işçinin paraya ihtiyacı olduğunu duysa döndüğünde vereceğini söylerdi. Bizlere de 'Baba, bir işçinin burnu kanasa ben ölürüm' derdi. İşçilere telefonda hep dikkatli olmaları uyarısında bulunurdu" dedi.
3 yıl önce emekli olmasına rağmen işini sevdiği için oğlunun çalışmayı sürdürdüğünü de dile getiren Doğru sözlerine şöyle devam etti:
"Oğlum Ramazan Zonguldak'ta üniversiteyi bitirip, maden mühendisi oldu. 20 yıl aynı madende çalışıyordu. 4 yıl önce emekli oldu. Soma'yı çok seviyordu. Emekli olmasına rağmen işini sevdiği için çalışmaya devam etti. Şirkettekiler de çalışmaya devam etmesi için ısrarcı oldu. Devam etmeseydi belki biz de bu acıları yaşamayacaktık. Belki bu olaydan dolayı ceza da alacak ama bir sürü işçi öldü. Bundan sonra ne yapılırsa yapılsın ölenleri geri getiremeyiz. Böyle olmasını hiç istemezdik. O kadar çocuk, aile babasız kaldı. O günden beri gözüme uyku girmiyor. Benim de psikolojim bozuldu. Çok üzüntülüyüm. Oğlum çok titizdi ve işçilerinin başına birşey gelsin istemezdi. Ama yine de buna rağmen bir hatası, suçu varsa cezasını çeksin."
Anne Ummuhan Doğru (66), ise suskun kalmayı tecih etti.
MUHTAR ACAR, "ACILARINI PAYLAŞIYORUZ"
Doğru Ailesi'in yaşadığı bir süre önce mahalleye dönüştürülen Büyükdibekdere Köyü Muhtarı Ahmet Acar (63), facianın olduğu madenin Genel Müdürü Ramazan Doğru'nun mahallelerinin çocuğu olduğunu belirterek, "Kendisi buralarda sevilen biri. Buraya sık sık gelir. Bizlere uğramadan dönmez. Mütevazı biridir. Madenciler adına ve Ramazan adına olaya üzüldük. Acılarını paylaşıyoruz" diye konuştu.

OÇ(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)