Necati MALDAR/KINIK (İzmir), () - İZMİR'in Kınık İlçesi'nin, Soma'daki maden faciasına 11 kurban veren, mahalleye dönüştürülen Elmadere ve 14 kurban veren Köseler köylerindeki ziyaretçi yoğunluğu sürerken, günlük hayat da devam ediyor.
Soma'daki maden faciasında yaşamını yitiren 11 işçinin toprağa verildiği Elmadere'de tarımsal faaiyetler yeniden başlarken, Kınık Kaymakamlığı da köyde sıcak yemek dağıtıyor. Sağlık ekiplerinin de nöbet tuttuğu Elmadere'ye ziyaretler de sürüyor. Facia kurbanlarının yakınları, yaşanan acı olayın ardında ihmaller ve ocağın yeterince denetlenmediği görüşünü dile getiriyor.
Elmadere'de yaşayanlardan, 10 yıldır madende çalışan Müfit Yıldırım, kazada iki yakınını kaybettiğini söyledi. İşyeri denetimlerine gelen müfettişleri bir kez gördüğünü belirten Yıldırım, gelen denetçilerin madenin denetim için hazırlanan özel ocakların dışında yer altında diğer ocakları gezmediklerini öne sürdü. Yıldırım "Yeterli denetimler olsaydı fatura bu kadar ağır olmazdı" dedi.
Faciada eşi İlkay Yıldırım'ı kaybeden Aslı Yıldırım da eşinin son günlerde iş dönüşü sürekli allerji sorunu yaşadığını belirterek, "Eşimin iş kıyafetlerini hem elle, hem de makinede yıkamama rağmen allerjisi geçmiyordu. Her iş dönüşünde ocaktaki sıcaklıktan söz ediyordu" diye konuştu.
Faciada 14 kişinin hayatını kaybettiği Kınık'ın Köseler Köyü'nde yaşayan Arife Kayrak ise eşi Güngör Kayrak (51) ve damadı Sadık Çakır'ın yaşamını yitirdiğini söyleyerek, "Eşim son günlerde madenin çok sıcak olduğunu dile getiririyordu. Hatta evden götürdüğü yemekler ısındığından yemeden geri getiriyordu" dedi.
Öte yandan Çağdaş Hukukçular Derneği Üyesi İzmirli bir grup avukat, kazada yakınlarını kaybeden ailelerle görüşürerek hukuki destek sözü verdi.

NM (AÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)