GÜZELLİĞİ, aşkı ve vatan hasreti ile efsaneleşen, yaşamı, türkü ve filmlere konu olan ancak hiçbir fotoğrafı bulunmayan Ezo Gelin'in temsili yüzünün ortaya çıkarılması için Gaziantep'in Oğuzeli İlçesi'nde Kaymakamlık tarafından yarışma başlatıldı. 'Ezo Gelin Uluslararası Görsel İmge Tasarım Yarışması' başlattıklarını açıklayan Kaymakam Arif Gül, "Herkese açık tuttuğumuz bu yarışmada ortaya çıkan simge, herkese mal olsun istiyoruz. Heykeltıraşlar, animatörler, grafikerler, ressamlar bu yarışmaya katılarak katkı verebilirler" dedi.
Asıl adı Zöhre Bozgeyik olan Ezo Gelin, 1909 yılında Gaziantep'in Oğuzeli İlçesi'ne bağlı Dokuzyol Köyü'nde dünyaya geldi. Çocukluğundan itibaren 'Ezo' diye çağrılan Zöhre Bozgeyik'in güzelliği dillere destan oldu. Berdel usulü ile evlilik yapan Ezo Gelin, ağabeyinin eşinden ayrılması nedeniyle çok sevmesine rağmen kocasından mecburen ayrılarak 1936 yılında Suriye'deki bir akrabasıyla evlendirilerek bu ülkeye gönderildi. Güzelliği, mecburen ayrıldığı kocasına olan aşkı ve Suriye'de çektiği vatan hasreti ile Ezo Gelin'in hikayesi dilden dile dolaştı. Adına türküler yakılan, hayatı filmlere konu olan ve bir çorbaya adı verilen Ezo Gelin, 1956 yılında vefat etti. Ölümünden önce sürekli Türkiye'ye ya da ülkesini gören bir tepeye gömülmek istediğini isteyen Ezo Gelin'in mezarı 1999 yılında yapılan girişimler sonucu Türkiye'ye getirildi ve doğduğu Dokuzyol Köyü'ne nakledildi.
KAYMAKAM, EZO GELİN'İN YÜZÜ İÇİN YARIŞMA BAŞLATTI
Oğuzeli Kaymakamlığı, Ezo Gelin'in temsili yüzünü ortaya çıkarmak amacıyla 'Ezo Gelin Uluslararası Görsel İmge Tasarım Yarışması' düzenledi. Yarışmanın tanıtımı için Ezo Gelin'in doğduğu köy olan Dokuzyol Köyü'nde tanıtım etkinliği düzenlendi. Etkinlikte, vatandaşlara Ezo Gelin çorbası dağıtan Kaymakam Arif Gül, çorba ikram ettiği köylülerle birlikte Ezo Gelin'i mezarı başında andı.
Oğuzeli Kaymakamı Arif Gül, Ezo Gelin'in herhangi bir görselinin bulunmadığı ve ulaşamadıklarını söyledi. Türküleri dinlenen Ezo Gelin'in yeterince tanınmadığını belirten Kaymakam Gül, şunları söyledi:
"Ezo Gelin'in doğduğu Dokuzyol Köyü'nde yarışmanın tanıtımı için etkinlik düzenledik. Etkinlik kapsamında ünlü Ezo Gelin çorbasını dağıttık. Günlük hayatta çorbasını içtiğimiz, filmini izlediğimiz, türkülerini dinlediğimiz Ezo Gelin maalesef yeterince tanıtılamıyor. Araştırmalarımız neticesinde Ezo Gelin'in bir görseline de ulaşamadık. Bu sebeple Ezo Gelin'i kültürel turizme kazandırmak amacıyla herkesin aklındaki ortak kabul edilecek güzelliği dillere destan Anadolu'muzun kayıp gelininin yüzünü arıyoruz. Proje kapsamında ilk etapta Ezo Gelin'in görselini ortaya çıkarma amacımız var. Bu kültürümüze biz sahip çıkmazsak başkası sahip çıkar. Biz yıllarca Anadolu'da bu durumun Yunanlıların baklavaya sahip çıkması gibi çeşitli örneklerini gördük. Ezo Gelin dendiğinde Türkiye'de filmi, dizisi, çorbası veya türküsü var ama kafamızda Ezo Gelin'e dair net bir şey ortaya çıkmıyor. Ezo Gelin'in görselliği ortaya çıksın diye bir yarışma düzenliyoruz. Şartnamede belirtildiği gibi katılımcılar görsel sanatların alt dalları ile yarışmaya katılabilir. Yarışmaya bütün sanatçıları bekliyoruz. Herkese açık tuttuğumuz bu yarışmada ortaya çıkan simge, herkese mal olsun istiyoruz. Heykeltıraşlar, animatörler, grafikerler, ressamlar bu yarışmaya katılarak katkı verebilirler. Ezo Gelin'in mecazi anlamda kayıp bir yüzü var biz o yüzü arıyoruz. Birilerinin zihnindeki o yüze ulaşmaya çalışacağız."
KIZI SAVAŞTAN KAÇIP TÜRKİYE'YE SIĞINDI
Yaşam öyküsüyle efsaneleşen ve mezarı 1999 yılında Türkiye'ye getirilen Ezo Gelin'in, Suriye'nin Rakka kentine bağlı Telabyad İlçesi'nin Ağdaş Köyü'nde yaşayan 71 yaşındaki kızı Celile Bozgeyik beraberinde 5'i kız 6 çocuğu, damatları ve torunlarıyla birlikte savaştan kaçarak 3 ay önce sınırı geçip Türkiye'ye geldi. Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nde bulunan sınır kapısından Türkiye'ye gelerek Gaziantep'in Etiler Mahallesi'nde kiraladıkları 2 odalı eve yerleşen Ezo Gelin'in kızı ve yakınları yapılan yardımlarla yaşamını sürdürüyor.