Arif ARSLAN / BATMAN, () - KUZEY Irak'ın Sincar Bölgesi'nde yaşayan ve IŞİD çetelerinden kaçarak Batman'ın Beşiri İlçesi'ne bağlı Kumgeçidi Köyü'ne yerleşen Nefiya Xeyro- Süleyman Haşim Xamur çifti, pasaportu olmadığı için 6 aylık bebeklerini bir yakınlarına bırakmak zorunda kaldı.
Sincar (Şengal) Bölgesi'ndeki IŞİD saldırısından kaçarak Beşiri İlçesi'ndeki Ezidi Köyleri'ne yerleşen Ezidi alilerinin sayısı 200'e ulaştı. Kumgeçidi Köyü'ne yerleşen Xamur çifti ise, pasaportu olmadığı için 6 aylık erkek bebeklerini, Kuzey Irak'ın Zaho kentindeki bir yakınlarına bırakmak zorunda kaldı. Şengal'de telekominikasyon mühendisi olan 41 yaşındaki Süleyman Haşim Xamur, "Eşim ve üç çocuğumla birlikte sınırdan pasaportla geçiş yapabildik. Riyan (4), Hasan ((6) ve Rimas'ı (8) Türkiye'ye getirebildik. Fakat oğlumuz 6 aylık Aydın'ı pasaportu olmadığı için beraberimizde getiremedik. Onu sınırda Zaho İlçesi'ndeki bir yakınımızın yanına bıraktık. Biz şimdi sadece oğlumuzun gelmesini istiyoruz. O gelsin bize yeter" dedi.
4 Çocuk annesi 31 yaşındaki Nefiya Xeyro Xamur da, bebeği Aydın'ı beraberlerinde getirememenin üzüntüsünü yaşadığını söyledi.
Beşiri Belediye Başkanı Mustafa Öztürk, Başkan Yardımcısı Dicle Erdem ile birlikte Ezidiler'in yerleştiği köyleri ziyaret ederek, sorunları hakkında bilgi aldı. Kumgeçidi Köyü'ne gelerek buradaki Ezidi aileler ile görüşen Başkan Öztürk, "Beşiri'nin 10'u aşkın köyüne yerleşen Şengal'deki Ezidiler'e hem barınma, hem de yardım amaçlı kampanya başlattık. Yeni gelecek Yezidiler'e kapımız açık. Onlara her türlü yardımı ve desteği vermeye hazırız" dedi.
KÖYLÜLER KUCAK AÇTI
Bir süre Belediye bünyesindeki Musa Anter halk evinde konaklayan Şengal'den gelen Ezidiler'den 44 aile, Beşiri'nin Oğuz Köyü'ne yerleşti. Belediye'nin ağırladığı Ezidi aileleri, köylerine getirmeyi bir görev bildiğini söyleyen Ezidi şeyhlerinden Yusuf Uca, 4 gün önce Şengal'den gelen 28 aileyi köye yerleştirdik. Şimdi de Musa Anter halk evinden aldığımız 16 aileyi daha köye götürüyoruz. Köyümüzün büyük bölümü boş. Şengal'deki Ezidilerimiz köy ortamında daha rahat olacaklar. Konuklarımıza köyümüzün kapısını sonuna kadar açtık" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI