AFYON Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin farklı ve sağlıklı ürün bileşimleri denediği uygulamalı dersten, ezber bozan tatlar çıktı. Öğrenciler, yeşil mercimeği lokumla birleştirdi, lahanayı yufka yerine kullanıp baklava yaptı.
Gıda Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencilerinin Seçmeli Tasarım Dersi'nde denediği yeni ve sağlıklı ürünler oluşturma çabası, farklı tatları ortaya çıkardı. Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Çağlar, eğitim yılının başında öğrencilerin konuları ve kullanacakları ürünleri seçtiğini, birkaç hafta içinde de hazırlıklara başladıklarını, özellikle fermante ürünlerin hazırlanmasının zorlu olduğunu kaydetti. Bahar döneminde son sınıflar için 'Yeni Ürünler Geliştirme' dersi verildiğini söyleyen Prof. Dr. Çağlar, uygulamalı derslerde üretilen ürünlere patent almayı düşündüklerini, özel sektörle işbirliğine de hazır olduklarını anlattı.
Deneme ürünler arasında ısırgan otlu ve yeşil mercimekli lokumdan bamya ve mandalina reçeline, yeşil zeytinli baklavaya kadar pek çok tat geliştiren öğrenciler, hazırladıkları bu ürünleri tek tek tanıttı. Mutfak kültürüne bamyalı kek, ısırgan otu reçeli, yeşil mercimekli kek, cips için haşhaş ezmeli sos gibi lezzetler ekleyen öğrenciler ısırgan otu, havuç, kestane ve kuşburnundan sirke de yaptı.
KEÇİBOYNUZUNDAN 3'Ü 1 ARADA
Kendi '3'ü 1 arada' kahvelerini yapan öğrenciler Sibel Burnaz ve Ece Gülümser Çalıkoğlu, bunun için keçiboynuzu, süt ve iğde tozunu karıştırdı. Kahvelerine 'harnup kahve' adını veren öğrencilerden Sibel Burnaz, "Her gün sıklıkla tüketilen kahvede kafein bulunuyor. Oysa keçiboynuzu, kafein yerine bol miktarda çinko içeriyor. Çinkonun kemik erimelerine karşı faydası var. Keçiboynuzunu sağlıklı olması için çekirdekleriyle birlikte öğüttük. Keçiboynuzunun balı, şeker ihtiyacını da karşılıyor. Kahvemizde keçiboynuzu ve sütün yanı sıra iğde tozu da var. İğde tozu vücuttaki toksinleri atmayı sağlıyor" dedi.
YEŞİL MERCİMEKLİ VE ISIRGAN OTLU LOKUM
Sibel Mertoğlu ve arkadaşları ise ısırgan otlu ve yeşil mercimekli lokum yaptı. Hem ısırgan otunun hem de yeşil mercimeğin sağlığa yararlı olduğunu söyleyen Mertoğlu, ürünlerini şöyle tanıttı:
"İlk olarak yeşil mercimekten reçel yaptık. Isırgan otu çok fazla renk maddesi içerdiği için hocamız bunu Afyonkarahisar'la özdeşleşen lokumda denememizi önerdi. Biz de denedik ve yeşil mercimekten, ısırgan otundan lokum elde ettik. Lokumlarımızda nişasta, su ve ısırgan otunu kullandık. Isırgan otu sağlıklı ve değişik bir ürün olduğu için böyle bir üretim yaptık. Yeşil mercimek de özellikle yöresel bir tat olan bükmelerde kullanılıyordu. Biz bunu lokuma uyarladık."
LAHANA YUFKA OLDU, BAKLAVA YAPILDI
Lahanadan baklava yapan Elif Nazlıcan Oran ise arkadaşlarının başta buna itiraz ettiğini ancak tadına baktıklarında fikirlerini değiştirdiklerini söyledi. Türk halkının vazgeçemediği baklavayı yufka yerine bitkisel ürünlerle yapmaya çalıştığını vurgulayan Oran, üretimin çok deneme ve çaba gerektirdiğini anlattı. Lahananın hazmı kolaylaştırdığını belirten Oran, "Neden tatlısı olmasın?" diye çıktıkları yolda Türk mutfağının en ünlü tatlarından birini farklı bir lezzette üretmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Yeşil zeytinden baklava yapan Elif Karaca da sağlıklı yeşil zeytin baklavasının, normal baklavanın verdiği bıkkınlığı vermediğini kaydetti.