BAKAN YILDIRIM, “ETİK OLMAYAN FALİYETLER”
İzmir’in EXPO 2020 oylamasında 2. turda elenmesinin ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım üzgün olduklarını söyledi. 1.5 yıldır bugüne hazırlandıklarını, emeği geçenlere teşekkür ettiklerini belirten Bakan Yıldırım, şunları söyledi:
“Burada bir şeye şahit olduk ki, dürüst çalışmak yetmiyor. Ekonomisi, tabiatı, doğal yapısıyla İzmir hepsinin önünde gelen bir şehir. Son anda bazı etik olmayan faaliyetler neticesinde İzmir oylama dışında kaldı. Başbakanımız Rusya’da Putin’le görüşürken son iki tura kalınması durumunda destek sözü vermişti. Bu sözün arkasındayız. Bize oy verenlere son turda Ekaterinburg kentine destek vermelerini istiyoruz."
KOCAOĞLU DA ÜZGÜN
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da oylama sonunun belli olmasının ardından bu yolda 8 yıldır mücadele verdiklerini hatırlattı. Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi:
“EXPO’yu İzmir’e getirmek için uğraştık. Neler oldu, neler bitti, bu oylamanın nasıl yapıldığı hepimizin malumu. İzmir olarak hepsinden kıyaslanamayacak kadar önde olduğumuzu biliyoruz. Ama başka türlü ilişkiler dönüyor. Bu ilişkilerde bizim işimiz yok. O şekilde kazanmaktansa bu şekilde onurlu şekilde 3. olmak daha evladır, bizim anlayışımıza göre. Daha önce de kaybettiğimizde bir açıklama yaptık. Onu tekrarlıyorum. Biz İnciraltı’nda sağlık kampusu kurmak istiyoruz. EXPO’ya da buna destek olsun diye aday olduk. Orada planlama belirli bir aşamaya geldi. Orada 400 hektar alana sağlık konseptinde bir kampus haline getirebilmek için halkla katılımcı bir anlayışla İnciraltı’nı planlamak istiyoruz. Biraz teşvik verip orasını ayağa kaldırdığımızda bir EXPO’yu yapmış gibi oluruz. Hatta daha da ötesine geçeriz. Oraya harcayacağımız parayı teşvik olarak verdiğimizde 20-30 milyarlık yatırım gelir ve İzmir’i kalkındırırız. İzmir kendi dinamikleri ve gücü ile ayağa kalkacak ve gelişecek bir kenttir. Ancak bu planın merkezi yönetimle, yerel yönetimle uzlaşı ile yapılması gerekir. Salık kampusu yapılacak 4 bin dönümün tam ortasına 300 dönüm alışveriş merkezi koyarsanız orada artık sağlıktan söz etmek mümkün olmaz. Doğru olanı el birliğiyle yapacağımıza inanıyorum. Dubai’yi tebrik ediyorum. Başarılar diliyorum."
(İÖ/ESM)