MİNİ CANLI KONSER
Fransa’nın başkenti Paris’teki EXPO 2020 ile ilgili karar oylamasının yapılacağı öğleden sonraki oturum öncesi aday kentler son sunumlarını gerçekleştirdi. Dubai, Sao Paulo ve Ekaterinburg, sunumlarında kentlerinin avantajlarını, EXPO’yu neden istediklerini, konuşmalar ve video gösterileriyle anlattı. Sao Paulo’nun sunumu sırasında, mini bir canlı konser de delegelere verildi. Ekaterinburg’un ardından İzmir son sunumunu yaptı.
'ŞİFA DAĞITACAĞIZ'
Sunuculuğunu Defne Samyeli’nin yaptığı İzmir’in son sunumunda ilk konuşmayı yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Ege, Akdeniz ve Karadeniz’in buluşma noktası. Barışın, demokrasinin, huzurun ve refahın merkezi. 15 milyonluk bir hinterlandın odak noktası İzmir adına tarihi bir başarıya daha imza atmak için huzurlarınızdayız" diye sözlerine başladıktan sonra şöyle devam etti:
"2005 yılında ev sahipliğini üstlendiğimiz Universiade, organizasyon komitesi tarafından tarihin en başarılı üniversite oyunları seçilmişti. Ve şimdi, Türkiye olarak katıldığımız ilk EXPO’dan tam 169 yıl sonra, bu anlamlı organizasyona ev sahipliği yapabilmek için buradayız. Tüm dünyayı kucaklamaya hazırız. 2015 adaylık sürecinden çok şey öğrendik. Mükemmel bir EXPO’nun reçetesini artık çok iyi biliyoruz. Size, 120 ülkenin ve 35 milyon ziyaretçinin yer alacağı mükemmel bir organizasyon vadediyoruz. Katılımcı ülkeler ve ziyaretçileri rüya gibi bir atmosferde karşılayacağız. Çünkü, tarihteki en etkileyici EXPO alanını hazırlıyoruz. 'Herkes için sağlık' temasına uygun olarak, İzmir’in kalbinde, İnciraltı'nda tam 690 hektarlık alanda kalıcı Sağlık Turizm Bölgesi oluşturuyoruz. Dünyanın dört bir yanından gelen insanların sağlık bulacağı bu özellikli merkezde EXPO’nun ruhunu kalıcı kılacak, şifa dağıtacağız. Gururla söylüyorum ki, bugün, yüzülebilir körfez hedefiyle dünyanın en önemli çevre projelerinden birini İzmir’de uyguluyoruz. Şimdi gözlerinizi kapatıp 2020 İzmir’ini düşleyin. Akdenizmavisindeki Körfez üzerinden yayılan o mis gibi iyot kokusunu, çeşit çeşit balıkların lezzetini hissedin. Ve en kısa yoldan kıyıya ulaşıp kendinizi İzmir’in tam göbeğinde, Ege’nin serin sularına bırakın. 2020 İzmir’ine ilişkin anlattıklarımın önemli bir kısmını şimdiden gerçekleştirdik. İnanıyoruz ki, İzmir Körfezi’ndeki bu muhteşem dönüşüm, dünyada 'yüzyılın en önemli çevre projeleri' arasında anılacak. Sizleri ve tüm dünyayı, 2020 yılında İzmir’e, İzmir’deki bu başarı öyküsüne tanıklık etmeye çağırıyorum."
Başkan Kocaoğlu’nun konuşmasının ardından İzmir’in EXPO videosu delegeleri izlettirildi.
İNSANLIK İÇİN SAĞLIKLI BİR GELECEK
Daha sonra kürsüye çıkan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise şöyle konuştu:
"EXPO 2020 yolundaki uzun yolculuğun sonuna geldiğimiz bugün, sizlere sadece 75 milyon nüfuslu bir ülkenin Sağlık Bakanı olarak değil, Türk halkının, İzmir insanının sesi olarak hitap etmek istiyorum. Biz, EXPO 2020 İzmir’in olağanüstü verimli bir EXPO’ya dönüşmesi için, gayretli ve kararlı bir şekilde çalışmaktayız. Çünkü biliyorum ki, Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar / Herkes için Sağlık temasında yapılacak her ilerleme, dünyadaki herkesi ve dolayısıyla BIE’yi ilgilendiriyor. İzmir entegre sağlık projesindeki kalıcı tesisler, İzmir’in birçok sağlık dalında dünya çapında konumlanmasını sağlayacak, bilimsel ilerlemelere, toplantılara ve konferanslara ev sahipliği yapmasına olanak tanıyacaktır. Biz Türkiye olarak EXPO 2020’ye hazırız. EXPO için ev sahibi kent olmak büyük bir onur. Ve bu onur, büyük bir sorumluluğu da beraberinde getiriyor. Türkiye olarak bizler, bu sorumluluğu üstlenmeye hazırız. EXPO 2020 İzmir’in vizyonu ve amacı, dünyanın dört bir yanında sağlıkla ilgili kalıcı etkiler bırakmaktır. Bugünkü seçiminiz, benzer dört teklif ve dört kent arasından birini seçmek değildir. Bugün vereceğiniz karar, hangi şehrin BIE’nin misyonuna ve EXPO vizyonuna en uygun şehir olacağına ilişkin olacaktır. Herkes için Sağlık teması ile bütün dünyanın, hakkaniyetli ve ulaşılabilir sağlık hizmeti alması gerekliliğini bir kez daha vurgulamak istiyorum.Türkiye olarak, bütün insanlığın sağlıklı bir geleceğe ulaşması umuduyla İzmir’in teklifini saygıyla sizlere sunuyoruz."
Bakan Müezzinoğlu’nun ardından İzmir’in ikinci tanıtım filmi, barkovizyonlar aracılığıyla salona sunuldu, büyük alkış aldı.
ATALARIMIZLA AYNI RUHU PAYLAŞIYORUZ
'Türk Hamwking' olarak tanınan, yaşamını tekerlekli sandalyede sürdüren beyin araştırmacısı Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün de şunları söyledi:
"Evet, ben bu muhteşem şehrin bir evladı olmaktan gurur duyuyorum. Benim atalarım, 8500 yıl önce İzmir’e yerleşmiş. Onlar suyun ruhu temizlediğine inanır ve hastalarını iyileştirmesi için su tanrıçasına anıtlar yapardı. Benim atalarım, inşa ettikleri tıp okullarında öğrencilere hastalıkların tanrıların laneti değil, iyileştirilebilen rahatsızlıklar olduklarını öğreten Yunanlılardı. Şehrimin muhteşem evladı Homeros, hala kalplerimize dokunan ölümsüz destanlarını burada yarattı. Benim atalarım Romalılar ve Bizanslılardı. Onlar sağlıkta ilerlemek için antik çağlardaki bütün tıp bilgisini toplayıp bir araya getirirlerdi. Benim atalarım Selçuklular ve Osmanlılardı. Onlar, herkes için sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı olan hamamlar inşa ettiler. Onların zamanında İzmir, sağlığın, suyun ve hamamların şehri oldu. Bugün ben bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Ve bizler, atalarımızla aynı ruhu paylaşıyoruz. Sanırım şimdi EXPO 2020 için 'Herkes için Sağlık' vizyonunu neden seçtiğimizi daha iyi anlıyorsunuz. Bu, benim kendi hayatıma da yankı yapıyor. 1962’de şehrimin doktorları hayatımı kurtarmak için bir ay boyunca durmadan mücadele ettiler. Şundan emin olabilirsiniz ki, bugün İzmir Türkiye’nin en engelli dostu şehridir. İzmir’i ziyaret ettiğinizde hem modern bir şehirle tanışacak, hem de 8 bin 500 yıllık bir medeniyet öyküsünü yeniden yaşayacaksınız. Bazen İzmir’deyken gözlerimi kapar ve Homeros’un aynı dalga seslerini ve martı çığlıklarını duyduğunu ve teninde aynı ılık esintiyi hissettiğini hayal ederim. O zaman, gerçekte ne olduğumu hissediyorum: Ben, bütün farklı inançları, dilleri, kültürleriyle ortak bir insanlık medeniyeti kuran sonsuz insanlar zincirinin bir üyesiyim. Ve bu insanlık, hala bu harika şehirde yoluna devam ediyor. Bu vizyonu küresel bir vizyon hale getirmek için bize katılın. İzmir’de EXPO 2020 için bize katılın."
İDEALİ BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRELİM
Güntürkün’ün ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, BIE delegelerine mesajı video görüntüsüyle yayınlandı. Başbakan Erdoğan, mesajında, "EXPO 2020, Akdeniz, Balkanlar, Kafkasya açısından büyük önem taşıyor. İzmir, 48 ülkeye 1.5 miyar insana üç saatlik mesafede olması nedeniyle EXPO için ideal. EXPO için hükümet olarak tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. 8500 yıllık tarihiyle İzmir, sizleri asla unutamayacağı misafirperverlikle en iyi şekilde ağırlayacaktır. İzmir’den desteğini esirgemeyin. Herkes için sağlık idealini hep birlikte gerçekleştirelim" dedi.
'EV SAHİPLİĞİNE HAZIRIZ'
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da "Birkaç saat sonra EXPO 2020 dünya sergisini düzenleyecek şehri oylarınızla belirleyeceksiniz" dedikten sonra şöyle devam etti:
"Şimdi sizden öyle bir şehri düşlemenizi istiyorum ki; binlerce yıllık bir tarihi olan, birçok büyük medeniyetin beşiği olmuş, doğu ile batının buluştuğu, farklı etnik kökenden ve inançtan insanların barış ve huzur içinde yüz yıllardır birlikte yaşadığı, Hıristiyan aleminin en kutsal mekanlarından Meryem Ana’nın evini ve en büyük İslam alemlerinden İmam-ı Birgivi Hazretlerinin kabrini barındıran, kaplıca, sağlık, inanç, deniz ve doğa turizmlerinin merkezi olarak tanınan, yüz yıllarca tarım, sanayi ve ticaretin kalbinde bulunmuş, yapay klima sistemleri sayesinde değil, doğal iklimi sayesinde 4 mevsimi yaşayabileceğiniz, Victor Hugo tarafından 'Şehirlerin prensesi' olarak tanınan bir şehir. Düşlediğiniz bu şehir, benim şehrim İzmir. Sizleri 'Herkes için sağlık'ın ve 'Daha iyi bir dünya için yeni yollar'ın olduğu İzmir’e davet ediyorum. İzmir, Türkiye’nin son 10 yılda sahip olduğu siyasi ve ekonomik dinamizmine paralel olarak, ekonomik refahtan payını fazlasıyla aldı. Bu nedenle bizler şimdiye kadar gelmiş geçmiş en iyi EXPO’ya ev sahipliği yapmaya hazırız. İzmir adaylık sürecinin en başından itibaren hep pozitif ve etik bir kampanya yürüttü. Şimdi zaman, karar verme zamanı. Bugün vereceğiniz kararın, adaletli ve EXPO’nun felsefesini yansıtan bir karar olacağına inancım tamdır. Bu odada bulunan herkese ve dört aday şehrin son bir buçuk yıldır canla başla çalışan ekiplerine teşekkür ederim. Hepinizi 2020’de İzmir’de görmek dileğiyle."
Bakan Yıldırım, diğer kentlerin kullandıkları dillerle 'Hoşçakalın' diyerek veda etti, bu da alkış topladı. Türkiye’nin de tanıtım videosuyla 'Hazırız' mesajı paylaşıldı.
OYLAMA ÖĞLEDEN SONRA
Karar oylaması yerel saat 14.30’da başlayacak. 167 BIE delegesi oy kullanacak. İzmir, listede 3’üncü sırada yer alıyor. Bu sene ilk kez elektronik sistem yerine sandık başında oy kullanılacak.
Turaç TOP/PARİS, ()