Mesut MADAN/BURDUR, () - AFYONKARAHİSAR'ın İhsaniye İlçesi'nde bulunup evde beslenen 2 yavru kurt, Burdur'daki Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne (Lisinia Doğa) teslim edildi. Burada yabanileştirilecek yavru kurtlar, doğal yaşam alanlarına bırakılacak.
İhsaniye İlçesi'nde yaklaşık 1 ay önce anneleri öldürülmüş iki yavru kurt bulan vatandaşlar, eve getirdi. Bir süre evde besleyip baktıkları kurtlar, daha sonra Milli Parklar 5. Bölge Afyonkarahisar Şube Müdürlüğü'ne teslim edildi. Veteriner hekim Ali Gezer ve beraberindeki ekip, muayene edilmeleri, beslenmeleri ve yabanileştirilerek doğaya salınmaları amacıyla yavru kurtları Burdur'daki Lisinia Doğa'ya getirdi. Yavru kurtları teslim alan Lisinia Doğa'nın sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, hayvanları önce muayene ettiklerini söyledi. Yavru kurtları beslemeye başladıklarını belirten Sarıca, kurtların sadece bakım değil, rehabilitasyon için getirildiğini belirtti.
KURTLAR EVCİLLEŞTİRİLMİŞ
Yavru kurtların evde bakıldıkları süre içinde evcilleştiğini anlatan Sarıca, hayvanları yeniden doğaya kazandırmanın çok zor olduğunu kaydetti. Yavrulardan birinin hasta olduğunu aktaran Sarıca, "Hasta olanı tedaviye aldık. Yeniden doğaya kazandırmak için yabanileştirmek gerekiyor. Bu konuda ne kadar başarılı oluruz, bilemiyorum. Doğada kendi başlarına yaşamlarını sürdürebilir hale getirmemiz uzun sürecek. Doğada yaşamaları için en önemli şey insanlardan uzak durmaları. Burada bu sorunu aşmaya çalışacağız" dedi.
'YABANİLEŞTİRİP DOĞAYA BIRAKACAĞIZ'
Yavru kurtların 2- 3 ay serbest şekilde kafeste dolaştırılacağını ve rahat ettirileceğini vurgulayan Sarıca, biraz beslendikten sonra dar bölmelerde hiç insan görmeyecekleri şekilde yabanileştirileceklerine değindi. Burada asıl sorunun yavru kurtların bakımları ve beslenmeleri değil, yabanileştirilmeleri olduğunu aktaran Sarıca, "Şu ana kadar yanlış beslenmişler, çok zayıflar. Burada asıl problem yavru kurtların bakımları ve beslenmeleri değil, yabanileştirilmeleri. Bunun için bazı yerlerde uygulandığı gibi onlara eziyet ederek, insanlardan korkutarak bunu yapmak istemiyoruz. Onların insanları görmemelerini sağlayarak yabanileşmelerini sağlayacağız. Önümüzde zorlu bir rehabilitasyon süreci var. Bunu başardıktan sonra yavruları doğaya bırakacağız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI