MANİSA Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bahattin Akyüz, bankaların POS cihazlarından yüksek oranda komisyon aldığını belirterek, "Bankalar esnafın gelirlerine göz dikmekten vazgeçmeli" dedi.
Esnaf ve sanatkarların kullandığı POS cihazlarından alınan komisyonlara Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bahattin Akyüz, tepki gösterdi. Oda Başkanı Akyüz, bankaların POS cihazlarındaki komisyon oranını yüzde 0.6'lardan yüzde 2'lere kadar yükselttiğini dile getirdi. Akyüz yaptığı açıklamada, "Bankaların POS cihazlarından ödemelere uyguladığı hesaba geçme komisyon oranı eskiden yüzde 0.6 ile 0.65 iken şimdi en az yüzde 1.3 ila 1.4 oranında ve hatta 2'lerin üzerine dahi çıkıyor. Merkez Bankası'nın faiz oranlarını değiştirmediği bir ortamda ne değişti de POS cihazlarının komisyon oranları bu kadar yüksek tutuluyor? Bu oran esnafın kazancından önemli bir payı alıp götürüyor. Ayrıca POS hesapları normalde 30 günden sonra hesaba geçerken, bu süre 45 güne çıkarıldı. Bankalar esnafın ekmeğine göz dikmekten vazgeçmeli ve POS cihazlarında ödemeler ertesi gün hesaba geçmeli, komisyonları tekrar eski oranına getirilmelidir. En önemlisi BDDK bu tefeci faizi konumundaki oranları ele alıp en az yarı yarıya düşürmelidir" diye konuştu.
ESNAFIN ŞİKAYETLERİ ARTMAYA BAŞLADI
Oda Başkanı Akyüz, POS cihazlarıyla ilgili olarak esnaf ile sanatkarın şikayetinin arttığını dile getirerek, "Bankalar esnafa tefeci faizi uyguluyor. Ekonomik sıkıntılar yüzünden özellikle küçük esnafımız oldukça zor durumda. Esnaf ya kepenk kapatıyor ya iş değişikliğine gidiyor. Bu uygulama düzeltilmediği takdirde esnafın büyük bölümü kepenk kapatmak zorunda kalacak. POS cihazlarından alınan komisyon ücretleri nedeniyle esnafımız pos cihazlarını da kullanamıyor. Bu nedenle esnafın büyük kısmı 4-5 adet olan pos cihazlarını bir bir kapattırıyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI