OSMANGAZİ Elektrik Dağıtım A.Ş. (OEDAŞ) yetkilileri, Eskişehir'de meydana gelen elektrik kesintilerinin Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı çalışmalarından kaynaklandığını belirtti.
OEDAŞ İl İşletme Müdürü Hamdi Öztürk ile Başmühendis Bahadır Karaca imzasıyla 27 Aralık 2013 tarihinde TCDD Genel Müdürlüğü Demiryolu Yapım Dairesi Başkanlığı'na gönderilen yazıda, kent merkezinde yıkılan İstasyon köprüsünün bulunduğu yerdeki YHT tünel çalışmaları nedeniyle şehir merkezini besleyen elektrik trafolarından birinin devre dışı bırakıldığını kaydedildi. Trafonun devre dışı kalmasının elektrik kesintilerine neden olduğunu, YHT hattı inşaatının da çok yavaş ilerlediğinin belirtildiği yazıda şöyle denildi:
"Son günlerde ilimiz merkez şehir şebekesinde mevsim şartlarına balı bazı arızai elektrik kesintilerinin yanında trafo ve kablolardaki aşırı yüklenmeye bağlı arıza ve kesintiler meydana gelmektedir. Söz konusu bu kesintilerin ana nedeni ise Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattı gar geçiş inşaat işleri kapsamında Eskişehir Merkez İstasyon bölgesinde bulunan ismet İnönü Köprüsü'nün yıkılabilmesi ve çalışmaların önünün açılması için 30 Eylül 2013 tarihinde TEİAŞ'a ait TM-1 trafo merkezinden şehir merkezini besleyen 34.5 kV ana ring ile 6.3 kV tali ring kablolarının enerjisinin kesilerek boşa çıkartılmasıdır. TCDD yetkililerine çalışmaların en kısa sürede bitirilip en azından kablolarımızın geçeceği 2 metrelik banttaki 13 adet 110/ mm 450 N kuvvetinde boruların konulacağı beton tünel inşaatına öncelik verilmesini halinde kesilen kabloların ek yapılarak yeniden devreye almamız gerektiğini izah etmiştik. Bunun üzerine 1,5-2 ay sürede bitirilmesi için söz verildiği halde 3 ay geçmesine rağmen anılan çalışmalar henüz tamamlanmamış olup bitiş tarihi ile ilgili süre daha verilmemektedir. Bu nedenle son günlerde münferit arızai haller dışındaki geniş kapsamlı elektrik kesintilerin ana nedeninin TEİAŞ'a ait indirici trafodaki ve bu trafodan şehir merkezine enerji taşıyan kablolardaki zorunlu yüklenmeler olduğu görülmüştür. Bu durumun sebebi ise çalışmaları devam eden İstasyon Köprüsü bölgesindeki YHT yeraltı tünel inşaatının çok yavaş ilerlemesidir. Şu ana kadar ekiplerimizin özverili çalışması neticesinde meydana gelen arızalar ve yer altı kablo arızaları acilen giderilmekte ve 15-20 dakika gibi kısa sürede enerji verilmektedir. Ancak her an daha uzun süreli (6-10 saat) enerji kesintisi olmaması için biran önce kablolarımızın geçişi için YHT tünel inşaatının en azından kablo geçişi yapılması, öngörülen bölümün bir an önce bitirilmesi yönünde gereken işlemin yapılması elzemdir." EK(EK)(FOTOĞRAFLI)